Jämställdhet och makt

Uppdaterad
Publicerad

Hur jämlika är vi egentligen? Och vilken roll spelar kroppen?

Hur långt har jämställdheten kommit och vad påverkar den?  Vilken roll spelar kroppen? Vem har makten över kroppen? Vid årets Apelrydsseminarium fokuserades på jämställdheten ur ett maktperspektiv. Seminariet arrangeras av  Fredrika Bremerförbundet och moderator var förbundets ordförande Birgitta Wistrand.

Professorn i idéhistoria Karin Johannisson inledde med  en historisk exposé över vårt förhållande till våra kroppar. I samtal med Johanna Nilsson, Monica Gunne, Johan Thor, Fredrik Ahlin och Per Nilsson diskuteras sedan vem som har makten över våra kroppar. samhället eller vi själva.

Professorn i straffrätt  Madeleine Leijonhufvud granskar lagen ur ett jämställdhetsperspektiv och Gudrun Schyman, Maria Wetterstrand, Tove Lifvendahl och Karin Ahrland berättar om  hur det är att ha och ha haft makt.

Det blir också utblickar i världen. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) pratar om hur det är att vara kvinna i  Europa och samtalar med författaren och journalisten Barbro Hedvall om olikheterna i EU och hur Sverige står sig ur jämställdhetssynpunkt.

Ta del av inslagen genom att klicka på klippen till höger.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.