M vill ha skolplikt för invandrare

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill införa utbildningsplikt för nyanlända vuxna som saknar grundskolekompetens, enligt partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson.

Fokus på partiets ekonomiska seminarium är att öka den sociala rörligheten för att minska utanförskapet.

Ulf Kristersson fokuserade på åtgärder för personer i utanförskap. Det handlar dels om arbetslösa ungdomar utan gymnasiekompetens, dels om nyanlända med svag utbildning.

-Lägger vi ihop de här grupperna får vi svindlande höga arbetslöshetssiffror, säger Kristersson, som menar att siffrorna ligger på ”grekisk nivå”.

Social rörlighet

Fokus bör ligga på att förhindra ”social ärftlighet” bland människor i utanförskap och i stället fokusera på social rörlighet. Den sociala rörligheten är relativt hög i Sverige, vilket i hög grad beror på brett utbyggda utbildnings- och välfärdssystem, enligt Kristersson.

Med det nya utanförskapet hotas denna sociala rörlighet, anser han. Moderaterna föreslår därför bland annat att familjer som får stöd av socialtjänsten ska få hjälp att söka sig till skolor utanför utanförskapsområden. Socialtjänsten ska prioritera barnens skolresultat i familjer med sociala problem och barn till föräldrar som har stöd av socialtjänsten ska få mer tid i förskolan.

Utbildningsplikt

Moderaterna vill se en kraftsamling för dem som löper störst risk att halka efter. Skolans arbete med språkutveckling för barn med bristande kunskaper i svenska bör stärkas. Man vill också införa obligatorisk sommarskola från årskurs sex för alla som riskerar att halka efter.

När det gäller nyanlända vuxna som saknar grundskolekompetens vill Moderaterna undersöka möjligheten att införa en skolplikt. M vill också skärpa aktivitetskraven, det vill säga kraven på att skaffa sig ett arbete, i de nyanländas etableringsplan. Samtidigt vill man förlänga tiden från sex till tolv månader då man får behålla etableringsersättningen även om man får ett jobb.

M-förslag för ökad social rörlighet

  •  Hjälp familjer i utanförskapsområden att söka skolor i andra områden.
  •  Socialtjänsten ska prioritera skolresultaten för barn i familjer med sociala problem.
  •  Mer tid i förskolan för barn till föräldrar som har stöd av socialtjänsten.
  •  Obligatorisk sommarskola från årskurs sex för alla som riskerar att halka efter.
  •  Sänk trösklarna in på arbetsmarknaden.
  •  Skärp aktivitetskraven i etableringsplanen för nyanlända.
  •  Inför utbildningsplikt för vuxna nyanlända utan grundskolekompetens.
  •  Gör det enklare att starta och driva företag genom sänkning av aktiekapitalkravet till 25 000 kronor.

Källa: Moderaterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.