Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Panelsamtal om diskriminering i arbetslivet; anledningar, det allmänna kunskapsläget, konkreta åtgärder både i rekryteringsprocessen och på arbetsplatsen.

Många akademiker med utländsk bakgrund diskrimineras

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny rapport från fackförbundet Akavia upplever var femte akademiker med utländsk bakgrund att de utsätts för diskriminering minst en gång varje år, men bara hälften väljer att agera genom exempelvis larma till en chef. Enligt Akavias rapport är tilltron till arbetsgivaren ofta mycket låg i dessa frågor.

Diskriminering på arbetsplatsen är förbjudet i lag, men hindrar också utveckling för både organisationen och för individerna. Men trots att många akademiker har upplevt diskriminering på grund av etnicitet och religion i arbetslivet avstår många från att anmäla det till sen sin chef.

Fackförbundet Akavia, som organiserar ekonomer, jurister, it-akademiker, samhällsvetare, personalvetare och kommunikatörer, har undersökt hur medlemmarna upplever diskriminering på grund av etnicitet och religion på sin arbetsplats. Frågorna som ställdes om diskriminering besvarades av 26 428 personer.

– Av de medlemmar som har utländsk bakgrund svarar 17 procent att de utsätts för etnisk diskriminering minst en gång per år. Av de som svarar att de upplever diskriminering väljer nästan hälften att inte agera alls. De tror inte att det leder till något, säger Ulrika Husmark, mångfaldsexpert på Akavia.

Panelsamtal om diskriminering i arbetslivet; anledningar, det allmänna kunskapsläget, konkreta åtgärder både i rekryteringsprocessen och på arbetsplatsen.

Medverkande: Annette Risberg, professor organisation och ledarskap Inland Norway University of Applied Science, mångfaldscoach AFRY, och Mariaserena Baretta, regionansvarig för jobbmatchning & rekrytering, EnRival.

Panelsamtal om hur diskriminering påverkar kompetensförsörjningen, hur politikerna vill förhindra utanförskap i arbetslivet bland personer med utländsk bakgrund och hur de vill underlätta för arbetsgivare att hitta rätt kompetens.

Medverkande: Oliver Rosengren (M), riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet, och Leila Ali Elmi (MP), riksdagsledamot och ledamot i arbetsmarknadsutskottet samt integrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Moderator: Ulrika Husmark, mångfaldsexpert på Akavia.

Arrangör: Akavia. Från 7/2

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.