Diskriminering på arbetsplatsen är förbjudet i lag, men hindrar också utveckling för både organisationen och för individerna. Men trots att många akademiker har upplevt diskriminering på grund av etnicitet och religion i arbetslivet avstår många från att anmäla det till sen sin chef.
Fackförbundet Akavia, som organiserar ekonomer, jurister, it-akademiker, samhällsvetare, personalvetare och kommunikatörer, har undersökt hur medlemmarna upplever diskriminering på grund av etnicitet och religion på sin arbetsplats. Frågorna som ställdes om diskriminering besvarades av 26 428 personer.
– Av de medlemmar som har utländsk bakgrund svarar 17 procent att de utsätts för etnisk diskriminering minst en gång per år. Av de som svarar att de upplever diskriminering väljer nästan hälften att inte agera alls. De tror inte att det leder till något, säger Ulrika Husmark, mångfaldsexpert på Akavia.
Panelsamtal om diskriminering i arbetslivet; anledningar, det allmänna kunskapsläget, konkreta åtgärder både i rekryteringsprocessen och på arbetsplatsen.
Medverkande: Annette Risberg, professor organisation och ledarskap Inland Norway University of Applied Science, mångfaldscoach AFRY, och Mariaserena Baretta, regionansvarig för jobbmatchning & rekrytering, EnRival.
Panelsamtal om hur diskriminering påverkar kompetensförsörjningen, hur politikerna vill förhindra utanförskap i arbetslivet bland personer med utländsk bakgrund och hur de vill underlätta för arbetsgivare att hitta rätt kompetens.
Medverkande: Oliver Rosengren (M), riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet, och Leila Ali Elmi (MP), riksdagsledamot och ledamot i arbetsmarknadsutskottet samt integrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Moderator: Ulrika Husmark, mångfaldsexpert på Akavia.
Arrangör: Akavia. Från 7/2
Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå