”Måste våga tänka att terrordåd kan ske i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygemans tal på Folk och försvar i dag kom att handla om terrorism och hur Sverige ska bekämpa den.
– Det finns en förhöjd hotbild mot Sverige, säger han.

300 personer befaras ha lämnat Sverige för att kriga i Syrien, Irak och Ukraina.

– De riskerar att bygga upp en förmåga att vilja begå terrorhandlingar här. Vi måste våga tänka tanken att ett terrordåd kan ske i Sverige, säger inrikesminister Anders Ygeman (S), på Folk och försvar i Sälen.

Regeringen vill förebygga, kartlägga och straffa personer som åker på terrorresor, bland annat genom att kriminalisera terroresor och straffa personer som finansierar dem.

Anders Ygeman vill att polisen och Säpo ska kunna besluta om utreseförbud och beslagta pass när det finns misstanke om att en person ska iväg på terrorresa.

– Men vi måste också kunna erbjuda bra stöd till avhoppare och anhöriga. Varje åtgärd vi vidtar är till för att skydda det öppna samhället och vi har ett tydligt besked till terroristerna: Vi är inte rädda och vi ska ta kampen!

Han tydliggjorde i sitt tal att det inte är en religion som ligger bakom terrordådet i Frankrike.

– Det är väldigt osvenskt att se ned på någon på grund av religion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Paris

Mer i ämnet