Utmaningen med att rapportera om Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Carina Bergfeldt berättar om sina nyhetsintensiva år som USA-korrespondent

Den stora utmaningen med att rapportera om USA:s president Donald Trump är att det finns ett ökande antal människor som inte förstår skillnaden mellan saklighet och opartiskhet och tror att jag hatar Trump när jag påstår att det han säger inte stämmer, säger Carina Bergfeldt.

-Vi har en president som i snitt far med osanning ... Washington Post för räkneverk över alla gånger han säger något som inte är sant och i snitt gör han det sex gånger per dag, säger någonting som inte stämmer.

Carina Bergfeldt tar som exempel när hon rapporterade live från Donald Trumps installation och det började regna, vilket hon kommenterar i rapporten.

– Två dagar senare står Donad Trump på CIA och bara ”Gud gjorde så att det inte regnade på min installation”. Och då står man där och tänker: Fast jag var ju blöt!

Hon konstaterar att många journalister underskattade Donald Trump i valrörelsen och framför allt den frustration människor i USA kände över utvecklingen i landet och deras upplevelse av att politikerna, oavsett färg, inte gjorde något åt det.

Nu har Carina Bergfeldt varit USA-korrespondent i två år och säger skrattande att hon aldrig vill resa hem och att det finns så mycket att rapportera om. Helst vill hon lyfta fram fler positiva saker som händer i landet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.