• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

På tal om kvinnor och män

Uppdaterad
Publicerad

Gudrun Schyman (FI) och Tobias Baudin, ordförande Kommunal, diskuterar löneskillnader mellan män och kvinnor, apropå att SCB i dag presenterade ”På tal om kvinnor och män”, en rapport om jämstställdhet som kommer vartannat år.

Kvinnor har 87 procent av mäns lön när man ser till hela arbetsmarknaden och räknar ut allt till heltidslöner. Skillnaden beror främst på att kvinnor och män finns i olika yrken och att mansdominerade yrken tenderar att betalas högre än kvinnodominerade yrken. Det visar en ny rapport från SCB.

Det är en liten förändring sedan förra upplagan av ”På tal om kvinnor och män” publicerades 2014. Då hade kvinnor 86 procent av mäns lön.

-Tittar vi sedan på konsekvenserna för pensionerna är det ju ren katastrof, säger Gudrun Schyman (FI).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer