Svensk insats i Irak förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill förlänga den svenska insats som finns i Irak till december i nästa år och kommer lägga en proposition redan i morgon som riksdagen sedan måste ta ställning till. Det framkom på en presskonferens som utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) höll på onsdagen.

Utvecklingen i Irak med IS är oroande, reformerna genomförs inte tillräckligt snabbt och situationen med över en miljon flyktingar i landet är påfrestande. Det menar både utrikesministern och försvarsministern som nyligen besökt landet.

– Utvecklingen är oroande och utmaningarna är enorma. IS har pressats tillbaka något men det går sakta och det går inte att skönja någon framgång, sa Margot Wallström (S), utrikesminister.

Insats kan ha betydelse för flyktingströmningar

Med anledning av situationen i Irak vill nu regeringen förlänga den insats som Sverige har i Irak under 2016. Peter Hultqvist ville på presskonferensen inte gå in exakt på vad den svenska styrkan gör i Irak men tror att insatsen kan ha betydelse för flyktingströmningarna.

– Den internationella koalitionens insatser mot IS är nödvändiga och avgörande. Skulle den internationella koalitionen släppa greppet skulle trycket öka. Det IS står för är emot all humanitet och mot det civila samhället, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) på presskonferensen.

Påfrestningar för kurdiska delen

Den svenska styrka på 35 personer som finns i Irak arbetar bland annat med rådgivning, mentorskap och kompetensutveckling och har ett nära samarbete med Peschmerga.

Under besöket i Irak fick både Peter Hultqvist och Margot Wallström många exempel på vad som kan hända i det ockuperade området dagligen och vilka påfrestningar det innebär för den kurdiska delen i Irak.

– Det svenska förbandet gör en insats i området och gör skillnad. Det finns all anledning att känna stolthet, sa Peter Hultqvist. 

– Men det är viktigt att betona att de inte är stridande soldater, sa utrikesminister Margot Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.