Samtal med tre ”ur-och-skur-feminister”

Uppdaterad
Publicerad

Sällan har orden feminism och jämställdhet hörts så ofta i den politiska debatten som inför det stundande valet. Framgången för Feministiskt initiativ i valet till EU-parlamentet verkar ha gjort fler partiers representanter medvetna om att jämställdhet är en viktig fråga för många svenskar i dag.

SVT Forum samlade tre ”ur-och-skur-feminister” – ja de kallar sig själva så – för ett samtal om kvinnor och politiskt ledarskap.

Birgitta Ohlsson (FP), EU- och demokratiminister, Mona Sahlin (S), före detta partiledare, och Fredrika Bremerförbundets Birgitta Wistrand, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna, är överens om målen, men inte lika eniga om vägen dit.

Det stärkta intresset för kvinnofrågorna har vissa likheter med teater, tycker Sahlin, medan Wistrand menar att det borde ha hänt mycket mer.

Schymans betydelse

-Fler har i alla fall vaknat, säger Birgitta Ohlsson, som applåderar alla nyväckta feminister oavsett bakgrund. Och att Gudrun Schyman (Fi) har betytt mycket för utvecklingen är alla eniga om.

Trion diskuterar hur synen på män och kvinnor i politiken skiljer sig, om vad unga tjejer ska göra om de siktar på politisk karriär, och får förstås också frågan om partiledaruppdragen – varför blev det just Centern som tog ledningen i den grenen?

Kvinnors yttre bedöms

Speciellt för kvinnor i karriären är också att de tvingas leva med att ständigt få sitt yttre bedömt.

-Jag har tusen exempel på det, säger Mona Sahlin, som också berättar vad som hände med den omtalade röda handväskan ...

-Och jag har lärt mig att den som kritiserar mitt utseende antagligen inte har något mer konkret att komma med, fyller Birgitta Ohlsson i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.