SD vill förbjuda ”utländskt tiggeri”

Publicerad

Sverigedemokraterna vill förbjuda utländska, inte svenska, tiggare och ge polisen mer befogenheter att ta i hårt vid upplopp.

Förslagen finns med i det kriminalpolitiska programmet, ett av fem sakpolitiska program från partistyrelsen som ska behandlas på SD:s landsdagar i Västerås den 22-24 november. Där ska också runt 130 motioner och ett förslag till ändrade stadgar tas upp.

Stadgeändringen skulle innebära att ungdomsförbundets ordförande inte längre garanteras plats i partistyrelsen. Partiledningen och den nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand är på kant med varandra, eftersom han anses för nationalistisk och extrem för partiets framtoning.

Ingen koppling till åsikter

Men det finns ingen koppling mellan stadgeändring och eventuella åsiktsskillnader, enligt partisekreteraren Björn Söder.

-Det är problem om vi har företrädare för förbund i partistyrelsen som inte behöver vara medlemmar i partiet men ändå kan vara med och besluta över partiets medlemmar, sade Söder på en presskonferens.

I det kriminalpolitiska programmet, där omslaget visar två händer i handbojor, samlar SD tidigare lagda förslag. Även de övriga fyra programmen, om djurskydd, arbetsmiljö/arbetstider, landsbygden och EU-plattformen, är i mycket försök att samla ihop politiken.

Hårdare tag

Partiet vill kriminalisera det SD kallar ”utländskt tiggeri”. Den rättspolitiske talespersonen Richard Jomshof talar om ”yrkestiggeri” och ”människor som inte har i landet att göra”. Men svenskar, hemlösa eller missbrukare, ska inte löpa någon risk att bli sedda som brottslingar om de tigger.

-Jag förutsätter att vi har sociala myndigheter som kan hjälpa dem, sade Jomshof.

SD vill att polisen ibland ska ”agera lite mer hårdhänt än vad som i dag är fallet” vid upplopp i förorter.

-Det är helt orimligt att ungdomar som kastar sten eller spränger bomber och eldar upp möts av dialogpolis, säger Jomshof.

TT

Fakta: SD:s kriminalpolitik

Förslag ur det kriminalpolitiska programmet:

Offentligt register över grova sexualbrottslingar

Kriminalisering av utländska tiggare

Mer kameraövervakning och lättare att använda avlyssning

Riktiga livsstidsstraff

Lättare att utvisa utländska medborgare

Elektronisk fotboja efter avtjänat fängelsestraff för grova brottslingar

Skärpta straff för unga mellan 13 och 21 år för grova brott.

Polisen ska tillåtas provocera fram brott

Högre krav på polisutbildning och ingen kvotering vid antagning.

Tillfälliga utegångsförbud vid upplopp och möjlighet för polisen att agera mer hårdhänt.

(TT) Källa: SD:s inriktningsprogram för kriminalpolitik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.