”Vi är planktonen längst ner i näringskedjan”

Uppdaterad
Publicerad

Vissa panelister pekades ut som plankton och andra som rovfiskar när frågan om hur den lokala kvalitetsjournalistiken ska stärkas diskuterades.

Lokal journalistik är dyrt, men nödvändigt för demokratin så det är tuffa prioriteringar som måste göras när lokalpress och etermedier måste slimmas.

– Det kan leda till nya arbetssätt och vi fokuserar alltid på journalistiken, säger Lena Larsson, vd Liberala tidningar och Stampen Local Media,

Men vad händer då när det inte längre finns lokalredaktörer som bor och verkar på en mindre ort? Vem förlorar på att journalister inte får reda på att det ständigt är kö på vårdcentralen eller vad som sades på föräldramötet på förskolan?

– När man överger orter så överger man också sina tipsare som inte längre kommer lämna några tips, säger Lars Johansson, chefredaktör Helsingborgs Dagblad.

”Föder riksmedierna”

Han menar att förlorade lokalredaktörer är ett demokratiskt problem för hela Sverige.

– Vi står längst ner i näringskedjan, vi lokaltidningar. Vi är det plankton som ni i riksmedier lever på, ni är torskarna och makrillarna som äter våra nyheter, hävdade Lars Johansson, som fick applåder.

–Och om vi skulle försvinna så skulle ni också ha mycket svårare att skildra Sverige, kontrade SR:s vd Cilla Benkö, som säger att både public service och tidningar vinner på att samarbeta. 

Lokal journalistik en jätteutmaning

– Publiken uppskattar när vi gör bra journalistik men om man tittar på lokal-tv och kopplar det till annonsintäkter så är det ju inte lönsamt. Där står vi inför en jätteutmaning, säger Viveka Hansson, programdirektör TV4.

Eva Hamilton, vd för SVT har precis klubbat en ny organisation för SVT:s regionala nyheter.

–Det är en fantastisk situation att få pengar varje år, men merparten av de år jag varit vd har inflationen varit högre än uppräkningen har varit och det har krävt ständiga rationaliseringar. Jag känner nu en plikt att allokera större dela av våra resurser till lokaljournalistik för den är nödvändig. Och om den inte är lönsam så måste den som har uppdraget att inte vara lönsam göra den.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.