– Folk klagar och är rädda för vad som ska hända. Om en robot slår ner i centrala Seoul, så kommer 1,5 miljoner människor att dö inom 30 minuter. Så Sydkorea måste ha ett försvar, säger Lee Seong-Hyon, som är nationell säkerhetsexpert på Sejong Institute i Seoul.
Svaret på hotet har blivit det amerikanska robotförsvaret THAAD (Terminal High Altitude Defense System). Ett avancerat försvar med ett radarsystem som ska kunna upptäcka nordkoreanska distansrobotar på väg och sedan skjutas ner innan de detonerar.
Men det har gjort stormakten Kina upprörd och kineserna protesterar starkt mot att Sydkorea låtit USA placera det på sydkoreansk mark och vill att Sydkorea slopar det.
– Sydkorea har ett robotförsvarssystem på plats som ägs och sköts av USA. Det innebär att det finns en militär obalans i USA:s favör. Men Sydkorea och USA är allierade med varandra, säger Lee Seong-Hyon som är nationell säkerhetsexpert på Sejong Institute i Seoul.
”Ekonomisk bestraffning”
Detta har lett till en konflikt mellan Kina och Sydkorea och där mycket av sydkoreansk handel till Kina har stoppats.
– Det handlar om en ekonomisk bestraffning för THAAD och den sydkoreanska ekonomin skadas av det här, säger Lee Seong-Hyon.
Två THAAD-militära bärraketer är sedan tidigare i år på plats i Seongju, på en före detta golfbana i södra delen av Sydkorea.
Men i och med Nordkoreas andra test av långdistansroboten ICBM, och efter uppgifter om att Pyongyang nu kunde nå det amerikanska fastlandet samt den ökade oron i landet, så har den sydkoreanska regeringen beslutat att utöka utbyggnaden av THAAD.
Nordkoreansk robot kan nå USA men går sönder på vägen
Även om det rapporterades att Nordkoreas senaste uppskjutning var ett bevis på att en långdistansrobot från Pyongyang nu har potential att nå USA, så har kärnvapenexperter runt om i världen tonat ner hotet och sagt att den inte skulle kunna klara av att detonera – att roboten skulle gå sönder innan den nått sitt mål.
Trumps ilska över Kina
USA:s president Donald Trump twittrade i ilska över att Kina inte gör mer mot Nordkorea.
I en tweet skrev han (den 30 juli, 1.29 på morgonen): ”Jag är väldigt besviken på Kina. Våra löjliga tidigare ledare har tillåtit dem att tjäna hundratals miljarder dollar om året i handel, men ändå gör de INGENTING för oss med Nordkorea, bara pratar. Kina skulle lätt kunna lösa det här problemet!”, twittrade Trump. Han menar att Kina är det land som kan stoppa Nordkoreas kärnvapenutveckling och som borde sätta ner foten mot Nordkorea, genom att införa sanktioner mot dem, men att man inte gör det.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson fördömde också Nordkoreas robottester och riktade kritik mot både Ryssland och Kina i ett uttalande:
– Som de ekonomiska drivkrafterna för Nordkoreas kärnvapenprogram har Kina och Ryssland ett unikt och särskilt ansvar för detta växande hot mot global och regional stabilitet, skrev Tillerson.
I FN uttalade sig Kinas representant Liu Jieyi om frågan:
– THAAD är inte rätt sätt att bemöta de påstådda provuppskjutningarna.
Lösningen enligt Sydkorea
Den enda lösningen nu är enligt Lee Seong-Hyon att erkänna Nordkorea som en kärnvapennation.
– Ingen kan stoppa Nordkoreas kärnvapenprogram. Men om de går med på att bara pausa det nu. Bara frys det! Då kan vi mötas vid förhandlingsbordet och därifrån kan vi inleda dialog och förhandlingar.