Ny uppskattning: 40 procent smittade kan ge immunitet

Uppdaterad
Publicerad

Färska siffror från Stockholms universitet visar att det kan räcka om 40-45 procent blir smittade av coronaviruset för att kunna uppnå flockimmunitet.

– Även om Stockholm når flockimmunitet i juni innebär inte det att faran är över, säger stadsepidemiolog Anders Tegnell.

Enligt alla tidigare uppskattningar bör 60 procent av befolkningen vara immun för att smittspridningen ska avstanna. En ny kalkyl som är ett samarbete mellan matematiska institutionen vid Stockholms universitet och University of Nottingham visar att färre behöver bli infekterade innan populationen når immunitetsskydd.

Tom Britton, professor vid Stockholms universitet är en av forskarna bakom de nya siffrorna.

Coronapandemin

– När en smitta sprids i en befolkning, då sprids den inte slumpmässigt utan de som träffar mycket folk löper större risk att smittas än de som är mindre sociala.

– När immunitet uppstår på grund av att en sjukdom sprids, då är immuniteten inte likformigt spridd, som när man vaccinerar. Så när 40 procent av befolkningen har smittats, så kanske de extra sociala är smittade med 60 procent och är då i högre grad immuna än de icke-sociala, säger Tom Britton.

40-45 procent kan räcka för flockimmunitet

Modellen har reproduktionstalet 2,5 (när en person i genomsnitt smittar 2,5 personer) och kommer med denna fram till att flockimmuniteten inträder vid cirka 40-45 procent i stället för 60 procent, enligt Tom Britton. Resultatet från undersökningen är ännu inte kvalitetsgranskad.

– Två saker som gör vårt resultat troligt är att det är en annan grupp i Liverpool som kommit fram till ungefär samma slutsatser. Samt att den kanske allra mest framstående epidemiologen Marc Lipsitch vid Harvard har läst våra rapporter och twittrat i positiva ordalag, säger Tom Britton.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till TT att även om Stockholm når flockimmunitet i juni innebär inte det att faran är över.

– Vi kommer fortfarande att ha mycket spridning, men på en låg nivå, säger Anders Tegnell.

Resor i sommar

I dagsläget avråder UD från utlandsresor fram till 15 juni, men enligt utrikesminister Ann Linde (S) kommer det inte bli fritt fram för resor efter det, även om reserestriktionerna hävs. Folkhälsomyndigheten har sagt att de ska meddela i slutet av maj hur det blir i sommar med resor.

– Vi kommer med ett besked, men vilket besked vi kommer med beror på utvecklingen. Det handlar om att inte få en ny ökning av fall i Sverige, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet