Än så länge är demonstrationerna i anslutning till G7-mötet i Garmisch-Partenkirchen lugna, enligt polisen. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters

Tusentals i protester inför G7-möte

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 22.000 poliser har kommenderats ut till den tyska alpstaden Garmisch-Partenkirchen för att bevaka G7-ledarnas tvådagarsmöte på slottet Elmau sju kilometer därifrån.

Tusentals demonstranter har redan hunnit samlats i staden och många har slagit upp tält i området för att kunna övernatta. Men protesterna som kretsar kring klimatförändringar, fattigdom och globalisering, har än så länge varit fredliga, uppger polisen.

Myndigheterna räknar dock med att ett betydande antal extremister från ett flertal europeiska länder kommer att ansluta sig till de uppskattningsvis 8.000 demonstranter som väntas delta under helgen.

Marscherade från tältläger

På lördagen marscherade omkring 2.000 personer från sina tältläger mot stadens tågstation och fick under färden sällskap av ytterligare ett tusental personer, många av dem barnfamiljer.

– Jag protesterar mot att de stora finansbolagen har för mycket inflytande över politiken, säger Thomas Schmidbauer från Sindelsdorf i Tyskland till nyhetsbyrån Reuters.

Samlingen är brokig med allt från clownuppträdanden och Putinvänliga slogans till deltagare med regnbågsflaggor och demonstranter med kommunistiska symboler på kläderna.

Oroligt i Leipzig

Även i andra tyska städer hålls protester. I Leipzig gick det våldsamt till då extremister kastade stenar och molotovcocktails i samband med en demonstration med ett hundratal deltagare. Tre poliser ska ha skadats och flera polisfordon och byggnader ska ha blivit skadade.

När tysklands förbundskansler Angela Merkel står värd för mötet med ledarna för Storbritannien, Kanada, Frankrike, Italien, Japan och USA kommer fokus att ligga på frågor som klimatförändringar, bekämpning av pandemier samt situationen i Mellanöstern och Ukraina. Även återhämtningen av världsekonomin står på dagordningen.

Det här är andra gången Ryssland exkluderas som mötesdeltagare. Landet portades ur G8 efter annekteringen av Krimhalvön i Ukraina förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.