Den amerikanska handelskammaren har tidigare varnat för att tullarna på franska varor kan komma att starta ett nytt handelskrig. Foto: Francisco Seco

USA hotar Frankrike att införa tullar på vin och ost

Uppdaterad
Publicerad

USA hotar med att införa tullar på varor så som ost, vin och designerväskor från Frankrike, rapporterar brittiska BBC. Tullarna är ett svar på Frankrikes digitalskatt som USA menar är diskriminerande mot amerikanska företag så som Google, Amazon, Apple och Facebook.

Frankrike beslutade tidigare i år att införa en digitalskatt, på 3 procent för företag som i Frankrike har en vinst på över 263 miljoner svenska kronor och omsätter över 7,9 miljarder globalt, enligt finska Yle.

Totalt berörs 30 företag av skatten och majoriteten av dessa har sina huvudkontor i USA.

– Jag kommer inte att låta Frankrike utnyttja amerikanska företag, säger USA:s president Donald Trump, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

USA ser rött

Detta har nu fått USA att hota med att införa tullar på varor så som franska mousserande viner, ostar, kosmetika och handväskor.

– Det här beslutet sänder en tydlig signal om att USA vidtar åtgärder mot skatter som diskriminerar eller lägger obefogade bördor på amerikanska företag, säger USA:s handelsrepresentant Robert Lightizer enligt Yle.

Den amerikanska handelskammaren har tidigare varnat för att tullarna på franska varor kan komma att starta ett nytt handelskrig.

Även Österrike och Italien har liknande skatter och fler länder inom EU planerar att införa något liknande. Frankrike har sagt att man tänker avskaffa skatten om EU inför något liknande i hela unionen.

EU backar Frankrike

Under en presskonferens i EU-kommissionen på tisdagen förklarade EU att man kommer att stå enade med Frankrike.

– Som i alla andra handelsfrågor, kommer EU att agera och reagera som en enhet och vi kommer fortsätta enade. Vi har en tät dialog med Frankrike om vad nästa steg blir, säger Daniel Rosario, talesperson för handel, jordbruk och landsbygdsutveckling i EU-kommissionen.

Macrons finansminister Bruno Le Maire gick senare under dagen ut och kallade hotet för oacceptabelt och att EU var beredda att svara om USA gör slag i saken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer