Foto: TT

USA-minister vill ha mer militärt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

USA vill ha mer och närmare militärt samarbete med Sverige och Finland för att möta ryska provokationer, sa USA:s vice försvarsminister Robert Work i Stockholm idag. Han avvisar inte att svenskt luftrum kan komma att användas för att försvara baltiska stater.

Svenska försvarsdepartementet var värd för ett möte på Karlbergs slott i Stockholm idag. Där möttes statssekreterare och vice försvarsministrar från Norden, de baltiska staterna och USA. Sju Nato-länder och så Sverige och Finland deltog.

Närmare flygsamarbete

– Vi vill fortsätta med Sverige för är att bygga upp inter-operabalitet, alltså se till att vårt flyg och våra system fungerar ihop, säger Robert Work i en intervju med SVT.

– Vi flyger ibland med våra flygplan här, vi deltar i övningar och vi ser till att vår kommunikation fungerar.

SVT frågar om inte detta kan tolkas i Ryssland som provokationer och öka spänningen i vårt område.

”Vi övar självförsvar”

– Vi övar inte för attacker på Ryssland. Vi övar försvar av nationer och för att hjälpa varandra vid kriser, att utbyta information. Det är inte på något vis provaktivt utan det handlar om rätten till självförsvar för våra Nato-allierade och vår våra partnerländer, svarar Robert Work.

Incident utanför Kaliningrad

Tidigare i april flög ryska stridsflygplan mycket när ett amerikanska marinfartyg, som befann sig på internationellt vatten i Östersjön utanför ryska Kaliningrad. Både sidor anklagade varann för att uppträda provokativt.

– Alla fria nationer har rätt att segla och flyga i internationella vatten och luftrum, också i Östersjön där vi var på internationellt vatten. Vi var inget hot mot någon, men ryska flygplan flög in lågt nära vårt fartyg, det var farligt och det är sådant som riskerar att skapa farliga situationer och det har vi sagt till ryssarna, säger Robert Work.

Välkomnar värdlandsavtal

I maj ska svenska riksdagen rösta om värdlandsavtalet med Nato som öppnar för ytterligare militärt samarbete. Robert Work säger att han inte vill lägga sig i det svenska beslutet.

 – Men om avtalet genomförs ser jag fram emot det, det gör att vi med Sverige kan förbereda oss bättre för möjliga framtida kriser, enligt Robert Work.

Svenskt luftrum för USA-flyg

Tankesmedjan Rand publicerade tidigare i år en rapport om Natos möjligheter att försvara medlemsstaterna Estland, Lettland och Litauen vid en konflikt med Ryssland. Enligt rapporten är det väsentligt för Nato och USA att få utnyttja svenska flygbaser och svenskt luftrum. Robert Work säger att han inte uttalar sig om en tankesmedjas hypotetiska resonemang, men han ger ett svar som antyder att det inte är omöjligt att tänka sig detta för en amerikansk vice försvarsminister.

– I grunden är en attack mot någon av de baltiska staterna något som skulle vara av största allvar också  för Sverige, och ni skulle säkert diskutera vad som händer, finns det risk att Ryssland attackerar också Sverige ... så jag kommenterar inte någonting om vår planering eller om olika scenarier .... men jag tror att alla nordiska och baltiska länder har gemensamma intressen att se till att Östersjön och Östersjöområdet är säkert, och det är vår avsikt att se till att det blir så, säger Robert Work.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer