Kvinnlig flykting från Syrien. Foto: TT

Fler flyktingar väntas till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet räknade Migrationsverket med att 56.000 flyktingar skulle komma till Sverige under 2014. I april räknades den siffran upp till 61.000. I dag kommer ytterligare en uppräkning att presenteras. Enligt källor till SVT så kommer siffran för året att nu hamna på nära 80.000.

2.000 flyktingar kommer nu varje vecka till Sverige, och det är de allt fler oroshärdarna i världen som är orsaken.

Förutom konflikerna i Syrien, Somalia och Afghanistan, så nämner Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, också Eritrea, där många flyr undan diktaturen.

– Sen har vi också oroligheterna i Irak. Vi har inte sett människor komma därifrån ännu, men det finns en möjlighet att många flyr även undan den konflikten, säger Mikael Ribbenvik.

Under dagen kommer Migrationsverket att presentera en ny uppräknad siffra för flyktingmottagandet, och den redan svåra uppgiften att hitta boenden för alla som kommer fortsätter.

– Det är över 2.000 människor som kommer varje vecka, så behöver vi få fram omkring 7-800 platser per vecka. Här måste staten, alltså Migrationsverket, och kommunerna jobba försöka jobba tillsammans, säger Mikael Ribbenvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer