Brand vid kärnkraftverk i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En rysk attack utlöste under natten en brand vid kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Det ryska angreppet rapporteras ha pågått under större delen av natten och på fredagsmorgonen kom uppgifter om att ryska styrkor tagit kontroll över kärnkraftverket.

Vid 01-tiden under natten mot fredagen kom larmet om att det börjat brinna vid Europas största kärnkraftverk, Zaporizjzja. Enligt ukrainska myndigheter startade branden efter att kärnkraftverket beskjutits av ryska styrkor. På övervakningsbilder gick det att se lågorna slå upp vid kärnkraftverket.

”Den ryska armén skjuter från alla håll mot kärnkraftverket Zaporizjzja, det största kärnkraftverket i Europa. Brand har redan brutit ut. Om det exploderar blir det 10 gånger större än Tjernobyl! ...”, skrev Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter vid klockan 01.34.

Kriget i Ukraina

Under natten kunde inte räddningstjänsten komma in i området för att släcka branden eftersom den besköts, men vid 05-tiden svensk tid meddelades att brandmännen kunnat ta sig fram till branden, som nu ska vara släckt. Inga dödsoffer har rapporterats.

De ryska styrkorna ska dock ha tagit kontroll över kärnkraftverket, uppger den ukrainska kärnkraftmyndigheten.

Ingen förhöjd nivå

Det var en byggnad bredvid en av verkets sex reaktorer samt ett laboratorium som drabbades av branden.

Enligt det internationella atomenergiorganet IAEA är man är i kontakt med ukrainska myndigheter om utvecklingen. IAEA säger vidare att det inte har registrerats någon förhöjd nivå av radioaktivitet.

Även den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten följer läget noga.

– Det har inte varit några förhöjda strålningsnivåer i närheten av anläggningen och vi ser heller inga sådana i våra system, säger Jan Johansson, strålskyddsexpert på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Endast en av sex reaktorer är i nuläget i drift.

Nytt säkerhetsrådsmöte

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj pratade under natten med USA:s president Joe Biden liksom Kanadas och Storbritanniens premiärministrar Justin Trudeau och Boris Johnson om attacken.

Ett uttalande från Downing Street i London säger att ”premiärministern sade att Putins hänsynslösa agerande nu direkt kan hota säkerheten i hela Europa”. Enligt uttalandet kommer Johnson inom kort att begära ett extramöte i FN:s säkerhetsråd.

En fjärdedel av all el som förbrukas i Ukraina kommer från kärnkraftverket Zaporizjzja, som ligger i södra delarna av landet.

Så påverkas Sverige av eventuell kärnkraftolycka i Ukraina

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är risken liten för att en kärnkraftsolycka i Ukraina skulle leda till allvarliga konsekvenser i Sverige.

Även om vindarna skulle föra utsläppet mot Sverige så skulle det inte vara aktuellt med vare sig rekommendationer om jodtabletter, inomhusvistelse eller utrymning, enligt myndigheten. Det för att avståndet är så stort mellan länderna. Däremot kan det eventuellt bli en påverkan på i första hand livsmedelsproduktionen, skriver myndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet