Brittisk minister avgår i protest

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens minister för trosfrågor, Sayeeda Warsi, har avgått i protest mot vad hon kallar regeringens ”moraliskt oförsvarliga” politik i Gazakonflikten.

-Vi talar om ansvarsutkrävande i ett andetag, men för mindre än två veckor sedan avstod vi från en människorättsrådsresolution (i FN) som talade om ansvarsutkrävande och om att få en oberoende utredning av påstådda krigsbrott, säger Sayeeda Warsi i en intervju med Channel 4.

Warsi, som är den brittiska regeringens första muslim och landets första minister för trosfrågor, hade velat se fördömanden av den israeliska militäroperationen som oproportionerlig.

I en skriftlig reaktion uttrycker premiärminister David Cameron sin förståelse för ministerns känslor och säger att situationen i Gaza är olidlig, men tillägger att Israel har rätt att försvara sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer