Säkerhetsstyrkor beordrar en kvinna att stänga sin affär i New Dehli under onsdagen. Minst 20 personer har dött till följd av oroligheter i staden. Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

Analys: ”Delhi sätter käppar i hjulen för Modis planer”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS · Den nya medborgarskapslagen är inte den enda anledningen till det eskalerande våldet i Indien. Det aggressiva budskapet i delstatsvalet i Delhi var en chansning som inte gick hem, skriver SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg.
Bengt Norborg, utrikesreporter

Bengt Norborg

utrikesreporter

Polariseringen, och därmed det eskalerande våldet, har programenligt ökat på grund av den nya medborgarskapslagen och farhågorna förknippade med den. Men våldsutvecklingen har inte bara med en enskild lag att göra, det handlar också mer allmänt om politisk makt: den hindunationalistiska politiken som det styrande BJP historiskt förknippas med tycks nu börja ifrågasättas vid valurnorna.

Premiärminister Narendra Modis parti BJP har förlorat flera delstatsval den senaste tiden och det viktiga valet i Delhi nu senast blev ytterligare ett nederlag, och det efter en mycket polariserande kampanj.

Värdemätaren Delhi

Delhi med sina 20 miljoner invånare är ett av de viktigaste delstatsvalen, ett val som har färgats av våldsamma protester som alltså bara eskalerat. I Delhi fortsätter i stället ett anti-etablissemangs parti, AAP, sitt nu femåriga styre av huvudstaden med ett vinnande budskap om bättre hälsovård, utbildning och kamp mot korruptionen – områden där förbättringar skett de senaste åren. AAP:s chefsminister, Arvind Kejriwal, förr en anarkist, känd för sin kamp mot korruption och maktfullkomlighet, nu en delstatsledare som får saker gjorda.

– Det var en seger för folket i Delhi som ser mig som sin son, sa Kejriwal efter segern.

Så straffade alltså väljarna de två stora elefanterna, BJP och landets äldsta parti, Kongresspartiet, som tidigare styrde Delhi under 15 år. En företrädare för AAP kallade valet: ”en seger för arbete i stället för hat”.

Polarisering en chansning

Så trots att premiärminister Modi återvaldes med stor majoritet i de nationella valen i maj 2019 är valet i Delhi en kännbar förlust. BJP satsade stort på att vinna i Delhi för att kunna saluföra en sådan seger som ett slags godkännande av partiets politik och ett stöd för medborgarskapslagen, särskilt efter de fem delstatsval man förlorat det senaste årets. Valbudskapet i Delhi har beskrivits som hatfyllt och mycket polariserande och eldade alltså på extrema krafter, men det var alltså en chansning som inte gick hem. Premiärminister Modi har nu i stället att hantera de värsta oroligheterna i Indien på flera decennier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.