Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man pratar om motsvarande 60 miljarder svenska kronor för att bygga upp allt igen” – hör SVT:s reporter Niklas Svensson på plats på Maui, Hawaii. Foto: Oscar Fries/SVT och AP

SVT:s reporter på Maui: ”Dödssiffran kommer att stiga”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 80 personer har dött i skogsbränderna på ön Maui i Hawaii. Det är den dödligaste naturkatastrofen i delstatens historia, rapporterar Reuters.

I den hårt drabbade turistorten Lahaina uppskattas 80 procent av staden brunnit ner, rapporterar Reuters. Hundratals familjer uppges vara på flykt och tiotusentals har evakuerats från den västra sidan av ön.

Myndigheterna har varnat för att man fortfarande kan komma att hitta fler dödsoffer i de hundratals byggnader som brunnit ner.

– Majoriteten av de som bekräftats döda hittills är hittade utomhus, säger SVT:s utrikesreporter Niklas Svensson som befinner sig på Maui.

Han berättar att det fortfarande saknas flera hundra personer och att en prioritering i arbetet just nu är att leta efter och få kontakt med de saknade.

Evakuerade återvänder hem

Sent på fredagskvällen, svensk tid, började de som evakuerats få återvända bland annat Lahaina.

– Guvernören i Hawaii sade att de som nu åker hem för att se till sina hus kommer att mötas av den värsta förödelse som de någonsin sett.

Varningssystem fungerade inte – ska utredas

Trots att Hawaii har omfattande system som ska varna för naturkatastrofer vittnar överlevande om att man inte hörde några signaler. Hawaiis guvernör Josh Green har meddelat att han godkänt att starta en ”omfattande granskning” av vad som hände med varningssystemet.

Niklas Svensson berättar att mobiltelefonlarm och radiolarm ska ha fungerat.

– Men det här sirensystemet ska helt enkelt aldrig ha gått igång.

Se hela SVT Nyheters sändning från Maui på SVTPlay.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilderna visar förödelsen på på den eldhärjade ön Maui. Foto: Reuters/Claudia Griffin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.