Craig Steven Wright, född oktober 1970 i Brisbane, Australien. Foto: TT/Wikimedia Commons

Efter år av spekulationer – han är Bitcoins skapare

Uppdaterad
Publicerad

Bitcoin är en digital valuta, skapad 2009 av Satoshi Nakamoto. Just namnet ”Satoshi Nakamoto” har länge ansetts vara en pseudonym, och upphovsmannens egentliga identitet har med åren fått en närmast mytisk dimension. Men nu har han stigit ut ur skuggorna för första gången – den australiske entreprenören Craig Wright.

Den virtuella valutan Bitcoin cirkulerar helt utanför banksystemet, tillåter betalningar mellan flera parter över internet, och vem som helst med internetuppkoppling kan använda den, helt anonymt och utan bankkonto, något som SVT Nyheter tidigare skrivit om.

Craig Wright från Brisbane i Australien avslöjade under måndagen sin identitet som bitcoinets skapare till tre organisationer: BBC, The Economist och GQ.

Han kunde styrka sin identitet med ytterligare teknisk bevisföring, och genom uppvisandet av ett antal bitcoins som upphovsmannen anses ha varit i besittning av, bland annat de bitcoins som användes i den första transaktionen.

Medlemmar av Bitcoin-communityt förblir dock tveksamma till att Wright är den sägensomspunna upphovsmannen, och efterfrågar fler bevis.

Hoppas få slut på spekulationer

– Jag var huvudansvarig, men andra personer har hjälpt mig, sade Wright.

Genom sitt offentliggörande hoppas Wright få slut på spekulationer kring hans identitet. Tidigare har bland annat tidningen Wired nämnt honom som en potentiell upphovsperson.

”Jag vill inte tillbedjas”

Wright studerade datavetenskap på Padua College i Brisbane i Australien, och har doktorerat i teologi. Han säger sig ganska motvilligt ha avslöjat sin identitet.

– Jag vill inte vara det offentliga ansiktet för någonting alls. Jag vill arbeta, jag vill fortsätta göra det som jag vill. Jag vill inte ha pengar. Jag vill inte ha kändisskap. Jag vill inte tillbedjas. Jag vill bara lämnas i fred.

Det finns i skrivande stund ungefär 15.5 miljoner bitcoins i cirkulation. En bitcoin är värd ungefär 3.600 kronor. Wrights själv beräknas ha bitcoins till ett värde av cirka 3.600.000.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer