Berömde klättraren Ueli Steck död vid Mount Everest

Uppdaterad
Publicerad

Den berömde schweiziska bergsklättraren, Ueli Steck, har dött efter att ha fallit från Mount Nuptse, en mindre bergstopp inom bergskedjan Himalayas, där Mount Everest ingår.

Steck hade planerat att bestiga Mount Everest och närliggande Mount Lhotse.

Ueli Steck, även känd genom sitt smeknamn Swiss Machine (den schweiziska maskinen), blev 40 år. Han föll från Mount Nuptse till följd av en olyckshändelse, uppger Mingma Sherpa på Seven Summits Trek company som organiserade Stecks expedition.

Första olycksfallet för säsongen

Det är det första olycksfallet i årets bergsbestigarsäsong i Nepal, där bergskedjan Himalayas ligger. Säsongen sträcker sig från mars till maj, och hundratals utländska klättrare befinner sig just nu vid bergskedjan för att vara på plats när vädret tillåter bestigning av de nepalesiska topparna.

Steck var en av de mest berömda bergsklättrarna i sin generation – mest känd för sin snabbhet. Han har slagit flera rekord, inklusive bestigningen av berget Eiger i Alperna som han klarade på två timmar och 47 minuter utan att använda sig av rep.

Enligt The Guardian ska Steck, i en intervju förra månaden med schweiziska tidningen Tages-Anzeiger, sagt att han känner sig som en främling inom bergsbestigarscenen för att han sätter större tyngd vid atletiska prestationer än äventyret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.