Det etiopiska dammbygget oroar Egypten Foto: Scanpix

Etiopisk jättedamm oroar Egypten

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags började Etiopien avleda vatten från floden Blå Nilen. Landet håller på att bygga en jättelik vattenkraftsdamm, Grand Ethiopian Renaissance Dam, och vattenavledningen är en del i det projektet.

Men bygget av dammen, den största i sitt slag i Afrika, har väckt ont blod i grannlandet Egypten. Regeringen i Kairo vill att bygget stoppas eftersom man anser att det riskerar att påverka vattentillgången negativt för Egyptens vidkommande. Det torra Egypten är helt beroende av Nilens vattenflöde. Floden förser landet med omkring 60 procent av dess vatten, och förändringar i tillförseln skulle kunna få dramatiska konsekvenser, inte minst för landets jordbruk.

”Sudan berörs inte”

Blå Nilen förser även Sudan med vatten. Sudans vattenminister åkte i veckan till Kairo för diskussioner om dammen, men regeringen i Khartoum har nu kommit fram till att Sudan inte berörs av det etiopiska dammprojektet. Blå Nilen bildas vid Tanasjön på det etiopiska höglandet och flyter samman med Vita Nilen i Sudans huvudstad Khartoum. Det fortsatta flödet ut i Medelhavet går genom norra Sudan och Egypten, under namnet Nilen.

Etiopien avvisar oro

Etiopien avvisar de egyptiska farhågorna kring dammbyggets konsekvenser för vattentillförseln. Avledningen av vattenflödet i Blå Nilen är nödvändigt för att bygga dammen, menar Etiopien.

– Floden kommer att återgå till sitt naturliga flöde när dammbygget är klart, sa en talesman för Etiopiens regering till nyhetsbyrån Middle East News Agency i veckan.

Etiopien tillkännagjorde planerna på dammbygget 2011, och hävdar att dammen enbart kommer att användas för kraftgenerering, och inte för bevattning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.