EU vill se civilt styre i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

EU:s utrikeschef Catherine Ashton pekar ut sex åtgärder för återgång till demokrati i Egypten.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton pekar ut sex åtgärder för återgång till demokrati i Egypten.

Ashton skriver i Svenska Dagbladet om hur hon ser på EU:s möjligheter att bidra till stabiliteten i landet. Egypten behöver en konstitution som garanterar respekt för alla medborgare och en politisk process som omfattar hela befolkningen, ett civilt styre och fria val de närmaste månaderna. Hon framhåller att EU ska fortsätta främja en sådan process.

”Godtyckliga gripanden och andra former av trakasserier måste upphöra. De har ingen plats i ett demokratiskt samhälle”, skriver hon och tillägger att de senaste veckornas våld måste upphöra.

USA-medling väcker kritik

De internationella medlingsförsöken i Egypten har misslyckats. Egyptens presidentkansli kommer att lämna detta besked, rapporterar den statliga tidningen al-Ahram och citerar källor nära det nya militärledda styret.

En talesperson för presidenten fördömde på tisdagen den internationella närvaron efter att föga uppskattat besök av de republikanska senatorerna John McCain och Lindsey Graham. McCain och Graham uppmanade militären att släppa Muslimska brödraskapets ledare.

– I en demokrati sitter man ner och pratar med varandra. Det är omöjligt att prata med någon som är i fängelse, sade Graham som varnade för att det finns kongressmedlemmar som vill stoppa USA:s bistånd till Egypten om inte landet börjar ”röra sig mot demokrati”.

USA ger årligen Egypten 1,5 miljarder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer