Europadomstolen kräver att Aleksej Navalnyj släpps. Foto: AP/TT

Europadomstolen: Släpp Navalnyj fri

Publicerad

Europadomstolen kräver att regimkritikern Aleksej Navalnyj omedelbart släpps fri från fängelset i Ryssland. Enligt domstolen bryter frihetsberövandet mot europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.

I sitt utlåtande motiverar domstolen beslutet med att ryska myndigheter inte vidtagit tillräckligt kraftfulla åtgärder för att garantera Navalnyjs säkerhet sedan förgiftningsattacken i fjol.

Enligt domstolen så finns det en överhängande hotbild mot honom.

Det var i mitten av januari som oppositionskritikern Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland efter ha legat i koma i Tyskland, sedan han förgiftats av nervgiftet novitjok i augusti 2020.

Många aktörer, inklusive Navalnyj, misstänker och beskyller öppet den ryska regeringen för att ha beordrat dådet, något som Kreml förnekar bestämt.

I början av februari dömdes Navalnyj till tre och ett halvt års fängelse för att ha brutit mot anmälningsplikten i ett villkorligt straff från 2014. Han menade till sitt försvar att han låg i koma och därför inte kunde närvara.

Ryssland: Inte möjligt

Men ryska myndigheter har inte gett någon indikation på att de tänker hörsamma Europadomstolens krav – tvärtom. Enligt dem finns tillräckliga säkerhetsåtgärder kring Navalnyj på plats.

På onsdagen sa den ryska justitieministern att ett frisläppande vore omöjligt och att något sådant saknar stöd i rysk lag. Ministern säger även att domstolens krav är unikt i sin ambition att påverka det ryska rättsväsendets arbete.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förgiftningen av Aleksej Navalnyj – på 60 sekunder. Foto: AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer