Alla barn älskar jultomten. Eller? Foto: SVT

Experter uppmanar: Sluta ljuga om jultomten – ni skadar relationen med era barn

Uppdaterad
Publicerad

Brukar du säga till dina barn att jultomten finns? Då ska du genast sluta med det, menar Christopher Boyle, professor i psykologi, och Dr Kathy McKay, i en forskningsrapport som publicerats i respekterade The Lancet Psychiatry.

I rapporten ”A wonderful lie” skriver experterna Boyle och McKay att föräldrar som berättar att jultomten existerar riskerar att skada relationen med sina egna barn, och kan långsiktigt underminera barnets vilja att tro på det föräldrarna säger i andra sammanhang.

”Alla barn kommer så småningom att få reda på att man har ljugit för dem under flera års tid, och det här kan få dem att undra vilka andra saker de fått veta som också har varit lögner”, menar professor Boyle, vid Exeters universitet.

En moralisk dimension

”Om jultomten inte finns, finns det féer? Finns magi? Finns Gud? Om föräldrarna är kapabla att ljuga om något så pass speciellt och magiskt, går de verkligen att lita på som beskyddare av visdom och sanning? Det moraliska med att få barn att tro på den typen av myter måste ifrågasättas”, skriver experterna i rapporten.

Tomte-lögnernas orsak

Vuxnas längtan tillbaka till en oskuldsfull och av magi gnistrande barndom kan till viss del ligga bakom tomte-lögnerna.

”Många trånar efter en tid då fantasi var accepterad och uppmuntrad, och detta är ofta inte fallet i vuxenvärlden. Kanske kräver livets bistra realiteter skapandet av något bättre, något att tro på, med förhoppningen om att i framtiden återvända till en sedan länge falnad barndom i en galax långt långt borta”, avslutar de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer