Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Blinkens uppmaning: "Acceptera Israels förslag"

USA:s utrikesminister Antony Blinken anser att Hamas snarast bör acceptera det förslag på vapenvila som Israel lämnat i utbyte mot att Hamas släpper gisslan. Enligt Blinken är Israels förslag "ovanligt generöst".

Under måndagen anlände en delegation från Hamas till Kairo för samtal tillsammans med medlarländerna Egypten och Qatar. Än så länge är det dock tyst från förhandlingarna.

En representant för palestinska myndigheter säger till Reuters att "det ser bättre ut denna gång" men ville inte svara på om en uppgörelse var nära förestående eller inte.

Hamas uppger att ett skriftligt svar på Israels förslag om vapenvila kommer att skickas. Beskedet kom sent på måndagen efter en intensiv dag av förhandlingar.

USA:s utrikesminister Antony Blinken är i Saudiarabien för samtal om konflikten mellan Israel och Hamas, samtidigt som företrädare för Hamas rest till Egypten för fortsatta samtal om vapenvila.

Överblick

Israelisk attack dödar fyra inklusive Hizbollah-topp

En israelisk attack mot byn Jouya i södra Libanon sent på tisdagen dödade minst fyra personer, inklusive en högre fältchef i den libanesiska väpnade gruppen Hizbollah, säger tre säkerhetskällor till Reuters.

Israelisk källa: Hamas avvisar förslaget

Under tisdagskvällen kommer Reutersuppgifter från en israelisk myndighetskälla om att Hamas har avvisat förslaget om vapenvila som FN antog under måndagen. Den palestinska militanta gruppens svar mottogs av medlare, menar källan.

"De (Hamas) har ändrat alla de viktigaste och mest betydelsefulla punkterna", sa myndighetskällan.

Markerad händelse

Hamas: Gett vårt svar till medlarna

Terrororganisationen Hamas har överlämnat sitt officiella svar till medlarna gällande säkerhetsrådets resolution om vapenvila i Gaza, skriver Reuters.

I ett uttalande säger de sig vara redo att förhandla.

- Hamas svar bekräftar gruppens ståndpunkt om att en överenskommelse måste få ett slut på den sionistiska aggressionen mot vårt folk, få Israels styrkor att lämna, återuppbygga Gaza och åstadkomma ett seriöst fångutbyte, säger en talesperson för Hamas till nyhetsbyrån.

Israels regering har ännu inte uttalat sig.

USA: 400 miljoner dollar till palestinier

USA kommer bidra med drygt 400 miljoner dollar, motsvarande drygt fyra miljarder svenska kronor, i humanitära bistånd till palestinier i Gaza, det meddelade USA:s utrikesminister Antony Blinken, under ett möte i Jordanien på tisdagen, enligt Reuters.

Blinken uppmanar också Israels regering att underlätta för hjälpinsatser att nå fram till Gaza – samt vidta åtgärder för att minska antalet civila dödsoffer.

– Låt oss arbeta tillsammans för att se till att hjälp kommer fram till Gaza och till personer som behöver det. Israel har tagit viktiga steg men de kan och måste göra mer, säger han.

FN: Misstänkt krigsbrott på båda sidor

Både Israel och Hamas misstänks av FN för krigsbrott i samband med insatsen där israelisk gisslan fritogs och över 200 palestinier dödades, enligt siffror från Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

FN säger att Hamas misstänkta krigsbrott består i att gisslan hålls i tätt befolkade områden där civila utsätts för risk.

Israel kan ha begått krigsbrott då de inte tagit hänsyn till krigets lagar när det gäller proportionalitet och att inte ta hänsyn till civila.

Hamas: Vi gynnas av ett långt krig

Oavsett hur många civila som dör i kriget mellan Israel och Hamas, så menar en av terrororganisationens ledarfigurer att de tjänar på ett långt och utdraget krig, det rapporterar Wall street journal.

Tidningen har tagit del av någon form av kommunikation mellan ledaren Jahya Sinwar och en förhandlare.

Sinwar anser att ett långvarigt krig i Gaza tvingar Israel till att åter ockupera Gazaremsan och föra ett lågintensivt krig med Hamas under lång tid.

AP Photo/Osamah Abdulrahman
En huthi-supporter håller upp ett plakat med en bild föreställandes hamasledaren Jahya Sinwar.
Markerad händelse

Hamas: Accepterar FN-resolutionen

Terrorgruppen Hamas meddelar att de accepterar den av FN antagna resolutionen om vapenvila och är redo att förhandla om detaljerna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

USA:s utrikesminister Antony Blinken beskriver Hamas uttalande som ett ”hoppfullt tecken”, rapporterar Reuters.

Det var under måndagskvällen som FN:s säkerhetsråd ställde sig bakom en amerikansk resolution om vapenvila i Gaza.

Enligt USA är Israel positiva till förslaget, men Mellanösternexperten Anders Persson har svårt att tro att Israel kommer att acceptera förslaget.

– Eftersom det innebär att Israel inte kommer nå sina krigsmål, säger han.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Blinken följer förhandlingarna om vapenvila

Under måndagen röstade FN:s säkerhetsråd ja till vapenvila i Gaza.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken har nu i uppdrag att fortsätta följa förhandlingarna på plats i regionen.

- Hans roll är väldigt viktig i de här förhandlingarna och han har nu i uppdrag att sätta press på Hamas och följa den här överenskommelsen, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Nu är det upp till Israel och Hamas att gå med på ett avtal.

- Det har inte kommit några besked från Israel huruvida det här är en överenskommelse som de faktiskt har accepterat, men enligt USA är Israel positiva till det som presenterats, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia.

Markerad händelse

Fyra ihjälskjutna på Västbanken

Fyra personer dödades på måndagen av israeliska styrkor i staden Kafr Naima, nordväst om Ramallah på ockuperade Västbanken, enligt palestinska myndigheter.

Enligt Israels militär besköts fyra personer i ett flyende fordon som försökte köra över israeliska styrkor. Israelisk polis uppger att en pistol och sprängladdningar hittades i fordonet.

En av de dödade anklagas för att ha tänt eld på en husvagn tillhörande en illegal israelisk bosättning, skriver AFP. (TT)