Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Bert Sundströms analys av konstnärsgruppen Pussy Riots senaste känga mot det ryska styret. Foto: Pussy Riot

Här är Pussy Riots nya musikvideo: ”Kan återuppväcka intresset”

Publicerad

I en ny musikvideo från konstnärsgruppen Pussy Riot fördöms den ryska krigspropagandan och tvångsförflyttningar av ukrainska barn.

– Videon är inspirerad av den ryska baletten Svansjön och kommer nog få en del uppmärksamhet, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Efter flera uppmärksammade protester och fängelsedomar har en majoritet av Pussy Riot flytt Ryssland och är efterlysta av ryska myndigheter.

Till exempel blev medlemmen Lyusya Shtein, som flydde från sin husarrest i Moskva dagarna efter invasionen av Ukraina, internationellt efterlyst den 7 november i år.

”Pussy Riot hör till det förflutna”

I dagens Ryssland får inte längre den konstnärlig eller intellektuella kampen mot den ryska regimen någon större spridning. Därför är Pussy Riot på många sätt borta ur sinnesnärvaron hos vanliga ryssar, menar Bert Sundström.

– En av de stora poängerna i Putins styre är att det inte ska finnas några röster av betydelse som opponerar sig mot det som Putin bestämmer.

Svårt att påverka det ryska folket utifrån

Därför har Bert Sundström svårt att se hur konstnärsgruppens arbete har någon påverkan längre, och om någon kommer att bry sig, i det allt mer auktoritära Ryssland.

– Det är bara krafter inne i Ryssland som har någon chans att få ett genomslag i sin kritik.

Hör SVT:s Bert Sundströms analys av musikvideon ovan eller se hela avsnittet av Kriget i veckan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.