Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den senaste tiden har en våg av rån drabbat Libanon, men där rånarna enbart rånat banken på sina egna sparpengar. Hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren förklara varför. Foto: SVT/Reuters

Här rånar de banken – på sina egna sparpengar

Publicerad

”Hit med pengarna, det här är ett rån! Av pengarna på mitt konto alltså!”

Det kan låta galet, men faktum är att minst sju libanesiska banker har rånats senaste tiden – av rånare som försökt få ut enbart sina egna sparpengar från sina konton. Den enorma ekonomiska krisen i landet har gjort att bankerna infört ett uttagsstopp.

Sedan den finansiella krisen inleddes i Libanon kring 2019 har det libanesiska pundet har förlorat ungefär 95 procent av sitt värde.

På grund av valutarestriktioner har få kunnat ta ut sina pengar från bankerna. Nu har bankerna dessutom varit helt stängda i tre dagar med hänvisning till säkerhetsläget.

– Folk får ta ut max 2000-3000 kronor i månaden. Men det är ett väldigt dyrt land att leva i och det gör att folk blir så desperata, säger SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren.

Läget i Libanon är akut, det är farligt nära en fullständigt okontrollerbar situation i ett redan sargat land.

Rånare hyllas

I flera banklokaler har kunder, beväpnade med riktiga vapen eller leksakspistoler, tagit gisslan för att komma över sina egna pengar. Bankrånarna har sedan fått folkligt stöd.

– En av rånarna, Sali Hafiz, hyllades som en hjälte för hon gick in på banken med en leksaksvapen och lyckades få ut 13 000 dollar till sin systers cancervård, säger Stina Blomberg.

Se bilder från ett av de uppmärksammade bankrånen och hör SVT:s utrikesreporter förklara vad som händer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.