De två kommande delstatsvalen i östra Tyskland väntas betyda förluster för Angela Merkels parti CDU och för Socialdemokraterna. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Högern allt starkare i östra Tyskland – Merkel håller sig borta

Publicerad

Tysklands högernationalistiska parti AFD väntas gå starkt fram i söndagens två delstatsval i den östra delen av landet. Det visar de senaste mätningarna. Förbundskansler Merkel håller sig borta för att inte förvärra läget för sitt parti.

Intresset i Tyskland är enormt för de tre regionala val som hålls i höst, trots att väljarna bara utgör tio procent av landets befolkning. Mätningarna visar att det högernationalistiska Alternativ för Tyskland, AFD kommer att öka kraftigt på bekostnad av de stora mittenpartierna.

Merkels kristdemokratiska parti har dominerat politiken i delstaten Sachsen sedan återföreningen för 29 år sedan. Efter valförluster i EU-valet väntas nu ras för CDU både i Sachsen och i Brandenburg som är först ut med sina val den 1 september.

Socialdemokraterna väntar förluster

Även det andra stora mittenpartiet, det socialdemokratiska SPD, väntas fortsätta sin kräftgång. I Brandenburg har SPD haft ett starkt fäste men nu ligger AFD tätt efter och kan bli största parti. Socialdemokraterna är mitt i en utdragen process att hitta en ny partiledare vilket också anses påverka stödet för partiet negativt.

AFD tar över missnöjda från vänstern

Sedan murens fall har vänsterpartiet Die Linke varit de missnöjda östtyskarnas favorit men även det partiet har fått konkurrens av AFD.

Det är främst AFD:s tydliga invandringskritiska hållning som attraherar många östtyska väljare. Men det finns också ett starkt missnöje med hur de traditionella partierna med Merkel i spetsen agerat för att utjämna skillnaderna mellan öst och väst. Lönerna är fortfarande lägre i östra Tyskland, arbetslösheten har sjunkit i hela landet men är fortfarande högre i öst än i väst.

Merkel ligger lågt

Förbundskansler Merkels besök i östra Tyskland i somras utlöste protester. För att inte ytterligare spä på missnöjet har hon hållit en låg profil i valkampanjernas slutspurt.

Förutom AFD går även miljöpartiet De Gröna framåt. I EU-valet fördubblades stödet för De Gröna och de senaste mätningarna visar en liknande trend även i östra delen av landet.

Fakta: Delstatsvalen i Tyskland

I Sachsen och Brandenburg hålls delstatsval den 1 september. I Thüringen väljer man ett nytt delstatsparlament den 27 oktober.

Vid det senaste valet i Sachsen 2014 fick

CDU 39 %

Die Linke 18,9

SPD 12,4

AFD 9,7

De Gröna 5,7 procent.

I Brandenburg 2014 blev

SPD största parti med 31,9 procent

CDU 23,0

Die Linke 18,6

AFD 12,2

De Gröna 6,2 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.