Delad bild. Till vänster: personer bär en kista. Till höger: Malin Mendel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel om det senaste i konflikten mellan Indien och Pakistan. Foto: Reuters/SVT

Indien attackerar pakistanska mål – fler än 20 civila döda

Uppdaterad
Publicerad

Indien har skjutit robotar mot flera mål i Pakistan och områden i ockuperade Kashmir och Jammu. Minst 26 civila har dödats och ett 40-tal skadats i attacken, enligt pakistansk militär.

Nu har Pakistan meddelat att man gett tillåtelse för att svara på Indiens angrepp under natten, rapporterar Reuters och hänvisar till premiärministerns kansli.

Vid midnatt, lokal tid, hördes flera kraftiga explosioner i bergen runt staden Muzaffarabad i Kashmir-regionen. Andra platser i Pakistan ska också ha attackerats av robotar.

I ett uttalande från indisk militär bekräftar man bombningarna och skriver att man har riktat anfallen mot ”infrastruktur som styrs av terrorister”. Robotar ska ha avfyrats mot mål i Pakistan och Jammu och Kashmir. Indien hävdar att terrorister har planerat attacker mot indiska mål. Inga militära anläggningar ska ha träffats, enligt uttalandet från indisk militär.

Enkel bild. Svart himmel med en orange ljusglimt bakom mörka bergstoppar på natten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smällarna vid gränsen mellan Indien och Pakistan. Foto: PUNIT PARANJPE

Flera döda och skadade

Minst åtta personer har dödats och ytterligare flera skadats, uppger den pakistanska militären.

Pakistans försvarsminister Khawaja Asif säger till Geo news att Indien har attackerat ”civila mål” och att Indien avfyrat robotarna vid gränsen från sitt eget luftrum.

En talesperson för militären i Pakistan säger till en lokal tv-kanal att man kommer svara på attackerna. Han uppger också att två moskéer har träffats .

Pakistans försvarsminister säger att landet skjutit ned fem indiska stridsflygplan och en drönare.

Indien säger att tre civila dödats i pakistansk artillerield.

Hämnd för massaker i Kashmir

Anfallet ska ha varit en hämnd för massakern förra månaden där 26 indiska turister mördades i Kashmir. I ett inlägg på X skriver Indiens armé att ”rättvisa har skipats”.

Den senaste tiden har konflikten mellan länderna trappats upp. Indien anklagar Pakistan för att ha gett sitt stöd till gärningsmännen som utförde massakern den 22 april. Pakistan har förnekat anklagelserna.

FN-chefen om Kashmir: Mycket oroad

FN:s generalsekreterare António Guterres manar till återhållsamhet.

”Generalsekreteraren är mycket oroad över den indiska militärens operationer över kontrollinjen och den internationella gränsen. Han manar till maximal militär återhållsamhet från båda länderna”, meddelar talespersonen Stephane Dujarric.

Delad bild. Vänster: person i gul blus. Höger: militärer vid en avfyrad kanon under ett kamouflagenät.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kashmir: En av världens mest svårlösta konflikter – utrikeskorrespondent Malin Mendel berättar bakgrunden. Foto: SVT

Fakta: Kashmir

Naturskön region i västra änden av bergskedjan Himalaya, ungefär en tredjedel så stor som Sverige. Under det brittiska kolonialväldet var området en furstestat.

Vid självständigheten 1947 drog härskaren, maharadjan, ut på valet mellan att tillhöra Pakistan eller Indien. Oroligheter utbröt, båda länderna satte in militär och krig utbröt. Konflikten slutade med dödläge, och en så kallad kontrollinje mellan Kashmirs norra delar, kontrollerade av Pakistan, och de sydliga som tagits av Indien.

Trots ytterligare två krig sedan dess gäller denna linje som provisorisk gräns än i dag.

Även Kina kontrollerar territorier i regionen, även om den väpnade konflikten främst då är emellan Pakistan och Indian som parter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.