Juryn: Maxwell skyldig – hjälpte Epstein utnyttja flickor

Uppdaterad
Publicerad

Ghislaine Maxwell är skyldig för att att ha hjälpt den pedofilanklagade Jeffrey Epstein att utföra sexbrott mot flera tonårsflickor. Det beskedet kommer från juryn i USA efter fem dagars överläggning.

Juryn slår fast att Ghislaine Maxwell, 60 år, är skyldig i fem av sex åtalspunkter.

Vilket straff som utdöms återstår att se, enligt amerikansk media kan det som mest handla om fängelse i uppåt 70 år.

Flickvän till Epstein

Maxwell beskrivs som en före detta socitetskvinna och flickvän till pedofilanklagade finansmannen Jeffrey Epstein. Hon har stått anklagad för att ha rekryterat och ”lärt upp” flickor att sexuellt tillfredsställa Jeffrey Epstein.

De sex åtalspunkterna gäller handlingar mellan 1994 och 2004 mot fyra kvinnor. Två av dem har berättat att de endast var 14 och 15 år gamla när de utsattes för sexuella övergrepp.

Åklagarsidan hävdar att Maxwell först blev ”vänskaplig” med flickorna och tog med sig dem på shoppingrundor och biobesök. Sedan lirkade hon med dem och uppmanade dem att ge Epstein nakenmassage.

Övergrepp ska ha begåtts och flickorna ska sedan ha fått pengar av Epstein. Enligt åklagarsidan ska Ghislaine Maxwell stundtals själv ha deltagit i övergreppen.

Berömmer vittnenas mod

Ghislaine Maxwell har nekat till samtliga åtalspunkter, medan åklagarsidan har beskrivit henne som en nyckelperson för att övergreppen kunde begås, och som en sofistikerad gärningsperson som visste precis vad hon gjorde.

Försvaret har under rättegången lyft fram att Maxwell varit ett offer för ett åtal som utformats för att ge brottsoffren den rättvisa de berövats när Jeffrey Epstein inte längre kunnat straffats, sedan han tog livet av sig 2019 i väntan på rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.