Kataloniens president Carles Puigdemont uttalade sig på lördagkvällen. Foto: TT

Puigdemont: Inget nyval för Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont kommer inte utlysa nyval. Frågan bollas nu vidare till regionparlamentet, som väntas hålla ett möte under kvällen.

Det rådde stora oklarheter om beskedet, men slutligen stod det klart: det nyvalet som väntades utlysas av kataloniens regionpresident Carles Puigdemont, blir inte av. Anledningen är att han inte vill förvärra den redan spända relationen till den spanska regeringen, meddelande han i det tal han höll under torsdagskvällen. Ett tal som skjutits upp fler gånger under dagen.

Puidgemont sa i talet att han övervägt att utlysa nyval, men att han tänkt om, då han inte fått några garantier från Madrid om att den spanska regeringen i så fall skulle avstå från att avskaffa det katalanska självstyret.

Kataloniens självständighetskamp

Det är nu upp till det katalanska regionparlamentet att avgöra hur regionen ska svara på hotet från Madrid om upphävt självstyre, uppger AFP.

Regionparlamentet väntas sammanträda under kvällen för att diskutera frågan.

Väntades utlysa nyval

Enligt flera spanska medier skulle det aviserade uttalande från regionpresidenten inneburit att man utlyst ett regionalt nyval i december.

Det hade i så fall inneburit att Puigdemont skulle förekomma Madridregeringen, som tidigare hotat med att upplösa det regionala styret i regionen och därefter utlysa ett nyval. 

– Jag vill utlysa val så fort normaliteten är tillbaka, sa Spaniens premiärminister Mariano Rajoy när regeringen sammanträdde för en knapp vecka sedan.

Senaten håller möte

I morgon fredag samlas den spanska senaten för att eventuellt godkänna regeringens intentioner att tillämpa artikel 155 i den spanska grundlagen.

Artikel 155 ger regeringen rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet