Kravaller vid parlamentet i Kiev

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 100 personer har skadats under oroligheterna utanför parlamentet i Ukrainas huvudstad Kiev, enligt myndigheter. Minst en polisman har avlidit.

En kraftig explosion inträffade när minst en granat kastades från demonstranter, som protesterade mot ett förslag om utökat självstyre i landets östra regioner.

Totalt har nästan 100 personer, mestadels poliser och medlemmar ur nationalgardet, skadats under oroligheterna, uppger inrikesminister Arsen Avakov. Flera ska vara allvarligt skadade. En har avllidit av sina skador.

Bland de skadade finns även några journalister, rapporterar AFP.

Nationalister bakom protester

Inrikesministern skriver i ett inlägg på Facebook att demonstranterna, som ska ha burit t-tröjor med det nationalistiska partiet Svobodas logo, kastat ”flera” explosiva föremål och att mer än 30 personer gripits. Däribland den person som kastade granaten.

Kontroversiellt förslag

Sammandrabbningarna inträffade i samband med en omröstning om ett utkast till konstitutionella reformer som ska ge mer självstyre till de östra regioner som kontrolleras av proryska rebeller.

265 av parlamentets 368 ledamöter röstade ja till texten under en stormig session med protester både utanför och inne i parlamentet.

Reformerna stöds av västländer och är en del i det fredsavtal som skrevs under i februari och stadgade att Kiev skulle implementera ”decentralisering” före årsskiftet.

Kritikerna ser reformerna som ett försök att legalisera rebellernas kontroll över Luhansk och Donetsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.