default_caption Foto: SVT

Tillåts inte flyga på grund av att hon är kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Korrespondenterna träffade Afghanistans första kvinnliga helikopterpilot som redan märker av att extremisterna i Afghanistan vädrar morgonluft, när reträtten av de amerikanska styrkorna nu är officiell.

Det amerikanska presidentvalet påverkar hela världen, inte minst Afghanistan där president Obama lovat att dra tillbaka de amerikanska styrkorna 2014.

Korrespondenterna träffade Afghanistans första kvinnliga helikopterpilot Latifa Nabizade. Sedan tre månader tillbaka har hon flygförbud.

Hoten från olika extremistgrupper har blivit för många och hennes befäl inom det afghanska flygvapnet är dessutom inte särskilt förtjust i kvinnliga piloter.

– Oavsett om Obama vinner valet eller nån annan är det viktigaste för oss att få fred. Inget annat har någon betydelse, säger Latifa Nabizade, helikopterpilot i det afghanska flygvapnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.