Innan Donald Trump blev USA:s president brukade han låta sig fotograferas med vinnarna i en hundtävling som hölls i hans skyskrapa Trump Tower i New York. Men enligt hans tidigare fru är Trump ingen hundälskare. Bilden är från 2013. Foto: TT

Ledig post i Vita huset: Förste husdjur hos Trump

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump går ofta sin egen väg. Republikanen utmärker sig bland annat för sin ovilja att ha ett husdjur i Vita huset – en tradition som annars går tillbaka till George Washington som hade både hundar och hästar.

Ett sätt för en av världens mäktigaste ledare att framstå som mer mänsklig? Ett troget sällskap under långa nätter i Ovala rummet? Eller får det kanske Vita huset att verka som en mysigare plats, där det bor en familj som – nåja – nästan alla andra? Att de skaffar sig ett eller flera husdjur är hursomhelst en amerikansk tradition som började hemma hos landets förste president George Washington och som nästan varenda efterträdare anammat. Donald Trump är den förste presidenten på nästan 150 år som inte har något husdjur.

Ogillar hundar

När han levde med Ivana Trump fanns pudeln Chappy med i bilden, men i sina memoarer avslöjar ex-frun att ”Donald inte var något fan av hundar” – ett djur som annars tycks vara presidenternas favorit. Men det finns också andra exempel på djur som har kvalificerat sig som de högst uppsatta fyrfotingarna i USA, även om alla inte har fått bo i just Vita huset och dess omgivningar.

Presidenternas husdjur har inte alltid varit lika väldokumenterade som i vår tid, där många av dem har fått ta del av en hel del av den strålglans som omger dess ägare. Men det rapporteras att James Buchanan ska ha fått en flock elefanter i present och att Martin Van Buren tog emot ett par tigerungar.

”Har inte tid”

Även om Donald Trump är tveksamt inställd till ett husdjur – han ska ha sagt att han inte har tid – finns det en annan högt uppsatt politiker i hans närhet vars hjärta tycks svämma över av kärlek till sin långörade kamrat. Marlon Bundo är förste kanin i vicepresident Mike Pences familj.

– Marlon är ganska berömd eftersom han var den första kanin att få åka med Air Force Two, sade USA:s andre dam Karen Pence när kaninen fick följa med på en ceremoni för att hedra militärer i maj.

USA:s vicepresident Mike Pence tog med sig kaninen Marlon Bundo till jobbet en dag. Foto: TT

Rättelse:

I en tidigare version av den här artikeln påstods att Donald Trump var den ende presidenten som saknade militär erfarenhet. Det är inte korrekt. Det finns ett antal presidenter genom historien som inte tjänstgjort i militären.

Fakta: De senaste husdjuren i Vita huset

President Donald Trump (2017– ): Inget

President Barack Obama (2009–2017): Hundarna Bo och Sunny

President George W Bush (2001–2009): Hundarna Miss Beazley, Spot och Barney, katten India samt kossan Ofelia som bodde på en ranch

President Bill Clinton (1993–2001): Katten Socks och hunden Buddy

President George H.W. Bush (1989–1993): Hundarna Millie och Ranger

President Ronald Reagan (1981–1989): Hundarna Lucky, Rex, Victory, Peggy, Taca och Fuzzy samt hästar på en ranch

President Jimmy Carter (1977–1981): Hundarna Grits och Lewis Brown samt katten Misty Malarky Ying Yang

President Gerald Ford (1974–1977): Hundarna Liberty, Misty och Lucky samt katten Shan

President Richard Nixon (1969–1974): Hundarna Checkers (som vicepresident), Vicky, Pasha och King Timahoe

President Lyndon B. Johnson (1963–1969): Hundarna Him, Her, Edgar, Freckles, Blanco och Yuki samt hamstrar och turturduvor

President John F. Kennedy (1961–1963): Hundarna Charlie, Gaullie, Pushinka, Shannon, Wolf, Clipper, Butterfly, White Tips, Blackie och Streaker, katten Tom Kitten, kanariefågeln Robin, parakiterna Bluebelle och Marybelle, ponniesarna Macaroni, Tex och Leprechaun, hamstrarna Debbie och Billie, kaninen Zsa Zsa samt hästarna Sardar och Rufus

President Dwight D. Eisenhower (1953–1961): Hunden Heidi och parakiten Gabby

Källa: Presidential Pet Museum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.