Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur drönarna från Sverige kan användas – piloten Pavel Tsybenko förklarar. Foto: Maximilian Lynton

Nära 8 000 ukrainska piloter har utbildats – med drönare från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 7 640 ukrainska drönarpiloter har utbildats med hjälp från Sverige.

Svenska volontärer har donerat majoriteten av de drönare som drönarskolan Dronarium använder.

– Stödet från Sverige är väldigt viktigt för oss, säger drönarinstruktören Pavel Tsybenko till SVT.

Den svenska frivilligorganisationen Drones2Ukraine samlar in och donerar civila drönare till Dronarium och skänker även pengar som används för inköp av drönare och drönardelar.

– De har stöttat oss sedan första början, säger Pavel Tsybenko, chef för Dronariums utbildningsprogram.

Före den fullskaliga invasionen var Dronarium ett civilt företag som filmade tv-serier och reklamfilmer, och utbildade ett tiotal civilister i månaden. Efter den 24 februari 2022 ställde de snabbt om.

Från det civila till det militära

– Vi hade redan en skola. Vi tänkte: vi behöver bara modifiera från det civila till det militära och göra så gott vi kan. Vi erbjöd militären vår hjälp, förklarar Tsybenko.

Innan några utbildningar fanns på plats var det vanligt att piloter blev tillsagda att titta på Youtube-filmer för att lära sig.

– Under några veckor dog många av de som inte hade flugit innan. Exempelvis visste de inte hur de skulle gömma sig. De bara stod öppet och började flyga. Det är väldigt farligt. Vi förstod snabbt att vi måste utbilda dem.

I dag är Dronarium landets största drönarskola och utbildar piloter som deltar i strider längs med hela fronten.

Förändrat krigets spelregler

Drönare spelade en viktig roll i att stoppa ryssarnas framfart mot Kiev. Tsybenko berättar om en 12-årig pojke som såg en rysk kolonn under en flygning med en drönare som han hade fått i juklapp. Pappan rapporterade ryssarnas position till polisen, varpå ukrainskt artilleri kunde beskjuta kolonnen. Tsybenko insåg hur viktiga drönarna skulle bli.

– Om andra världskriget var stridsvagnarnas krig så är kriget i Ukraina drönarnas krig. Drönarna har ändrat spelreglerna för kriget, säger han.

– Det spelar ingen roll vilken typ av moderna vapen du har: nya stridsvagnar som Abrams eller Leoparder. Det spelar ingen roll om du inte förstår när du ska skjuta. Drönarna ger dig information från slagfältet i realtid så att du vet när och var du ska skjuta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.