Ursula von der Leyen och Ulf Kristersson (M) satte tonen i mötet genom att berätta att EU-kommissionen ska ge 1 miljard euro (drygt 11 miljarder kronor), och att Sverige bidrar med 500 miljoner kronor för att återuppbygga Turkiet. Foto: Sedat Suna/EPA

Nära 80 miljarder till Turkiet efter skalvet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet och Syrien får motsvarande nära 80 miljarder kronor i stöd efter den omfattande jordbävningen i början av februari – av dem bidrar Sverige med 500 miljoner kronor.

Stödet samlades in genom en internationell givarkonferens i Bryssel där statsminister Ulf Kristersson var en av värdarna.

Sex veckor efter den förödande jordbävningen i Turkiet och Syrien har en lång rad länder samlats i Bryssel för en givarkonferens. Målet var att samla ihop så mycket pengar som möjligt för att hjälpa de båda länderna att bygga upp bostäder, sjukhus, infrastruktur och allt annat som måste återuppbyggas efter skalven.

När mötet var slut kunde statsminister Ulf Kristersson, som stod för värd för mötet tillsammans med EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen, konstatera att sammanlagt sju miljarder euro hade samlats in, motsvarande omkring 78 miljarder kronor.

– Jag är stolt över att kunna meddela att vi kommer att få se betydande nytt stöd. De sammanlagda löftena i dag uppgår till sju miljarder euro, säger Ulf Kristersson.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan var med på länk på mötet.

– Inget land kan klara en katastrof av den här magnituden på egen hand, oavsett hur stark ekonomi det har, sade Erdogan.

Miljarder i stöd

Erdogan uppskattar att skadorna efter skalven uppgår till mer än 100 miljarder dollar, även om det fortfarande är svårt att överblicka omfattningen.

– Den riktiga kampen startar nu. Vi ska återuppbygga och återuppliva våra städer som förstördes i jordbävningen, deras infrastruktur och historiska och kulturella platser, sade presidenten.

Ursula von der Leyen och Ulf Kristersson (M) satte tonen genom att berätta att EU-kommissionen ska ge 1 miljard euro (drygt 11 miljarder kronor), och att Sverige bidrar med 500 miljoner kronor för att återuppbygga Turkiet.

Ursula von der Leyen aviserade också 108 miljoner euro i humanitärt stöd till Syrien.

– Vi måste öka vårt stöd och hjälpa de överlevande att inte bara överleva, utan också återuppbygga sina liv, säger von der Leyen.

Koordinerad respons

Ulf Kristersson manade till en stark, effektiv och koordinerad respons.

– Vi kan inte ta bort smärtan eller sorgen. Vi kan inte fylla tomheten efter nära och kära som förlorats i jordbävningen. men vi kan göra en sak – vi kan omvandla våra ord av solidaritet till handling, sade han.

Hittills har EU och EU-länderna bistått med bland annat räddningsteam, räddningshundar, tält, fältsjukhus, medicinsk hjälp och pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.