Det blir ingen överenskommelse med Turkiet innan Natomötet i slutet av juni, tror Finlands president Sauli Niinistö. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva/AFP

Niinistö: Kan bli svårt för Sverige och Finland att nå en lösning med Turkiet innan Natomötet

Uppdaterad
Publicerad

Finlands president Sauli Niinistö tror att det kan bli svårt för Finland och Sverige att nå en lösning med Turkiet innan Natomötet i Madrid nästa vecka, rapporterar den finska nyhetsbyrån STT i samband med en pressträff på tisdagsmorgonen.

Uttalandet görs dagen efter att delegationer från Finland, Sverige och Turkiet haft nya samtal vid Natohögkvarteret i Bryssel under måndagen.

Niinistö säger, enligt Yle som hänvisar till den finska nyhetsbyrån STT, att även om inte Turkiet har backat från sin ståndpunkt att blockera de båda ländernas medlemskap i försvarsalliansen är det ändå ett ”framsteg” att länderna nu förhandlar med varandra.

Presidenten kommenterade även Turkiets krav, där han menar att Finland redan har samma inställning till terrorism som resten av medlemsländerna.

– Vi har lite svårigheter att vara bättre än genomsnittet i Nato, säger han vidare.

Sauli Niinistö vill i nuläget inte förekomma tidsplanen för ansökningsprocessen. På fråga om landet kan vara medlemmar av Nato till september, svarar han:

– Det kan vara möjligt, men det är även möjligt att vi inte är medlemmar då, säger han.

Mötet i Madrid inleds den 28 juni och de ursprungliga förhoppningarna var att Finlands och Sveriges ansökningsprocesser skull bli klara då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer