• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Så kan sanktioner påverka vanliga ryssar: ”Kan drabbas hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Stigande matpriser, en fallade rubelkurs och färre investeringar. Enligt statsvetaren Dmitrij Oresjkin är den ryska ekonomin redan i ett dåligt skick.

– Konkreta beslut om sanktioner kan resultera i mycket svåra tider, i första hand kommer vanligt folk att drabbas väldigt hårt.

EU och USA har enats om kraftfulla sanktioner mot framförallt finans- och energisektorn om Ryssland invaderar Ukraina. I Ryssland finns en viss oro över hur ytterligare upptrappning av sanktioner kan drabba det ryska folket.

– En liter mjölk som ena dagen kostade 50 rubel, kostade nästa dag 60 rubel, säger Moskvabon Olga Krupenina.

Hon har fått nog av de statskontrollerande tevekanalerna, som fortsätter att uppmana invånarna, att ta sanktioner med ro.

– På teve säger de inte ett ljud om prisökningar och det framställs som att makthavarna inte bär skulden till det, säger Olga till SVT.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.