Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bakgrunden till diskussionen i Danmark är ett EU-direktiv som innebär att individuell rätt till fyra månaders föräldraledighet ska införas senast augusti nästa år. Foto: DRVisa alla (2)
Visa alla (2)

Öronmärkta pappaveckor skapar debatt i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om elva öronmärkta pappaveckor i föräldraförsäkringen skapar hetsig debatt i Danmark. Nästan varannan dansk säger nej – men EU pressar på.

Fortfarande tar mammorna ut 90 procent av föräldraledigheten.

Hittills är två veckor av föräldraförsäkringen vikta för pappan och danska pappor tar bara ut tio procent av föräldraledigheten. Det kan jämföras med svenska pappor, som tar ut 30 procent.

– Jag är övertygad om att det egentligen inte är så stora skillnader mellan danska och svenska mäns maskulinitet, säger Kenneth Reinicke, mansforskare vid Roskilde universitet.

Utformningen avgör

Erfarenheterna från Sverige, Norge och Island visar att föräldraförsäkringens utformning avgör utfallet, både när föräldrarna internt ska göra upp om vem som ska vara hemma och när mannen ska diskutera föräldraledighet med sin arbetsgivare, menar Reinicke.

I Danmark är mamman i dag garanterad fyra veckors ledigt före förlossningen och 14 veckor när barnet är fött. Resterande 32 veckor får föräldrarna fördela mellan sig som de vill, men det är i den diskussionen Kenneth Reinicke hävdar att papporna hamnar i underläge.

– Då tar de traditionella föreställningarna om könen över och då blir det ofta kvinnan som tar ut föräldraledigheten, säger han.

Bakgrunden till diskussionen i Danmark är ett EU-direktiv som innebär att individuell rätt till fyra månaders föräldraledighet ska införas senast augusti nästa år.

Laddad fråga

I Sverige behövs inga lagändringar för att leva upp till direktivet, men i Danmark blir detta nu en fråga för folketinget.

– Jag tror att det kommer ett sådant här beslut. Det är ju ett EU-direktiv och i Danmarks självbild ingår att vi är bra på jämställdhet, säger Anette Borchorst, professor i statskunskap vid Ålborgs universitet.

Både regeringen och det största oppositionspartiet Venstre har signalerat att de är för. Men frågan är laddad och Socialdemokraterna håller låg profil – det här ses inte som en fråga man vinner röster på, enligt Borchorst.

I en färsk opinionsmätning som Voxmeter gjort för nyhetsbyrån Ritzau säger 45 procent av de tillfrågade nej till elva garanterade pappaveckor. Bara 30 procent är positivt inställda till förslaget.

Enligt lag går det att få föräldrapenning i 48 veckor per barn i Danmark, varav två veckor är öronmärkta så kallade pappaveckor, som kan tas ut under barnets första 14 levnadsveckor. (Dessa två veckor utgår till moderns partner, oavsett om det är en man eller kvinna).

Fyra öronmärkta mammaveckor utgår före barnets födelse och kan inte sparas till efter förlossningen. Mamman har sedan 14 öronmärkta veckor efter barnets födelse.

Därefter har föräldrarna 32 veckor som antingen mamman eller pappan/partnern kan ta ut.

Utöver detta har många danskar ytterligare föräldraledighet, men den är beroende av avtal mellan arbetsmarknadens parter.

I dag tas 90 procent av föräldraledigheten i Danmark ut av mammor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer