Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här vårdas surrogatbebisarna i skyddsrummet. ”Tyvärr levde de flesta förmedlarna i förnekelse”, säger Sam Everingham. Foto: Reuters/SVT

Gravida surrogatmödrar och bebisar fast i skyddsrum i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I ett skyddsrum utanför Kiev vårdas strandsatta surrogatbebisar.

Hundratals gravida surrogatmödrar befinner sig runt om i Ukrainas belägrade städer.

– Det fanns ingen beredskapsplan, säger Sam Everingham, som leder en evakueringsinsats från ett hotell i London.

– Vi får hela tiden nya förfrågningar av par som ber om hjälp. Det är en tuff situation – varje månad, varje vecka föds fler barn.

Det säger Sam Everingham, grundare till den icke-vinstdrivande organisationen Growing Families som stöttar ofrivilligt barnlösa som vill skaffa barn genom surrogat. Nu har organisationen styrt om sin verksamhet och evakuerar dagligen surrogatmödrar och barn från krigets Ukraina.

Många surrogatmödrar i Ukraina

Totalt har organisationen kontakt med föräldrarna till 111 nyfödda bebisar. Samtidigt sitter hundratals gravida surrogatmödrar fast i landet, enligt beräkningar från olika organisationer.

Ukraina är det näst största landet i världen för surrogatförmedlare. I Ukraina är kommersiell surrogatförmedling lagligt och utbredd fattigdom har gjort surrogatmoderskapet till ett försörjningssätt för en del kvinnor.

Den största surrogatförmedlaren i Ukraina, Biotexcom, har i nuläget 30 bebisar som tas om hand i ett skyddsrum utanför Kiev.

”Den siffran stiger konstant och snart kan vi ha 100 bebisar om inget förändras”, skriver företagets juridiska rådgivare Denis Herman i ett mejl till SVT.

Vill stanna kvar – trots kriget

En del surrogatmödrar har valt att stanna i Ukraina trots kriget. De vill inte lämna sina familjer eller makar, som förbjuds lämna landet. Föräldrar och förmedlare har i vissa fall pressat surrogaterna att evakuera, enligt Everingham.

– Det är deras val, det är vi väldigt tydliga med i kontakten med föräldrarna. Det är surrogatmödrarnas eget val om de vill lämna och de måste behandlas med respekt.

Surrogatarrangemang är inte tillåtet inom den svenska sjukvården – varken kommersiellt eller altruistiskt, däremot är det inte förbjudet att man åker utomlands och anlitar en surrogatmamma i länder där det är tillåtet.

Vid altruistiskt surrogatmoderskap är en kvinna surrogatmoder utan betalning.  

Är man svensk medborgare är surrogatarrangemang bara möjligt för heterosexuella par, manliga gaypar och ensamstående män. Det beror på att det i Sverige alltid är den födande modern som räknas som barnets juridiska mor, vilket gör att det krävs en man som kan fastställas som barnets biologiska far. Har mannen en partner, kvinna eller man, kan denna sedan göra en närståendeadoption av barnet, efter att den födande kvinnan har avsagt sig föräldraskapet.

Det finns två olika former av surrogatmödraskap, partiellt och fullständigt. 

Partiellt innebär att surrogatmamman också donerar sitt ägg, vilket gör att hon har en biologisk koppling till barnet hon bär. Detta är ytterst ovanligt idag. 

Fullständigt surrogatmödraskap innebär att surrogatmamman inte har någon egen genetisk koppling till barnet hon bär, ägget kommer från den tilltänkta föräldern eller från en äggdonator. 

Eftersom surrogatmödraskap är oreglerat i Sverige saknas lagstiftning för surrogatärenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.