Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi: Så skulle Ukraina kunna slå Ryssland där de är svaga. Foto: SVT

Överstelöjtnanten: Man vinner inga krig genom att bara försvara

Publicerad

Man vinner inga krig genom att enbart försvara. Det menar överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Men en förstärkning av offensiven där de ryska styrkorna är som svagast skulle kunna bidra med framgångar för Ukraina.

– Det skulle skapa ett momentum och ett större intresse i väst, säger han i Aktuellt.

Genom att ta tillbaka Cherson och att stoppa vattentillförseln till de delar av Ukraina där ryska styrkor är som svagast skulle förändra dynamiken i kriget. Militära framgångar i de södra delarna av landet skulle skapa problem för ryssarna och tvinga dem att fundera på hur de ska prioritera sina styrkor, menar Joakim Paasikivi.

Han anser att Ukraina står inför ett strategiskt vägval och att förändring krävs här och nu.

– Fram emot höstkanten finns det en risk för splittring i väst, säger han och menar att västvärlden successivt kan tappa intresse för kriget.

Det ser vi redan med ett oklart parlamentariskt läge i Frankrike och det finns sådana tecken i USA också. Uppslutningen är fortfarande stark men Boris Johnson sitter löst, han är en av de starkaste förespråkarna för stöd. Det är en osäker situation på sikt, säger han.

Hör mer från Joakim Paasikivi om krigets utveckling i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.