Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslandsexperten Gudrun Persson menar att kriget i Ukraina kommer fortsätta i flera år. Foto: SVT

Rysslandsexperten: Kriget kan pågå i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina kan komma att pågå i flera år. Det menar Rysslandsexperten Gudrun Persson på FOI, som på söndagen gästade SVT:s Agenda.

– Vi måste vara beredda på att det är en lång konflikt vi har framför oss.

Det finns inga säkra uppgifter kring hur många som har dödats i kriget. FN har registrerat 6 700 civila, medan USA uppskattar antalet till runt 40 000. Utöver det uppskattas tiotusentals ukrainska och ryska soldater ha dödats.

Tio månader har passerat sedan starten på det värsta kriget i Europa sedan andra världskriget. Och enligt Rysslandsexperten Gudrun Persson på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, kan kriget bli utdraget.

Kriget i Ukraina

– Vi är mitt under ett brinnande krig. Rysslands fasta mål ligger kvar: Ryssland ska dominera sitt närområde, Ukraina ska krossas, Nato ska tryckas tillbaka – det har inte ändrats. Vi måste vara beredda på att det är en lång konflikt vi har framför oss, säger hon i SVT:s Agenda.

Kan pågå flera år

Hon betonar att det inte är läge för spekulationer om hur det kommer att gå i kriget. Men på frågan om kriget kan komma att pågå i flera år svarar hon:

– Ja, det tror jag. Och inte minst för att Ryssland åsamkat Ukraina mänskligt, materiellt, ekonomiskt och kulturellt lidande. Sådana sår kommer ta generationer att lösa, om det alls är möjligt.

Den tidigare moderata statsministern och utrikesministern Carl Bildt menar att kriget kommer att avgöras på slagfältet och pågå så länge Putin sitter vid makten i Kreml. En politisk förändring i Moskva måste till innan fred blir möjlig.

– Men efter att den öppna väpnade konflikten är slut ska man vinna en fred och det kommer att vara ännu svårare än att vinna kriget. Det är stora frågor som ligger framför Europa, inte bara under år utan decennier framöver, säger Bildt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet