Jens Stoltenberg om Kina: Maktbalansen skiftar

Uppdaterad
Publicerad

Kinas makt fortsätter att öka. De försöker påverka politiska processer i omvärlden och deras nya vapensystem kan nå hela Europa. Det säger Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, som varnar för Kinas ökande militära närvaro.

– Det har betydelse för vår säkerhet, säger han till Utrikesbyrån.

Världens största försvarsbudget och snart världens största ekonomi. Det i kombination med att Xi Jinping varnat Joe Biden för att ”leka med elden” i frågan om Taiwan, gör att omvärldens oro för Kina ökar. Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg delar oron och menar att dialog är enda vägen framåt.

– Vi vill prata med Kina, om klimatfrågan eller om nedrustningskontroll, säger han till Utrikesbyrån.

Utrikesbyrån

Ingen fiende

Även om Stoltenberg menar att Kina påverkar säkerhetsläget i världen ser han ingen omedelbar risk för en militär konflikt.

– Vi ser inte Kina som en fiende och det är inte heller någon omedelbar fara för ett militärt angrepp från Kina. Men det faktum att Kina växer både militärt och ekonomiskt gör att maktbalansen ändras.

Samtidigt menar Stoltenberg att det finns andra hot från Kina än det militära.

– Vi har sett hur Kina försökt påverka politiska processer i både Sverige och i Norge. Det tyder på att Kina får allt större ekonomiska och miltära muskler och det påverkar vår säkerhet.

Hotar Taiwan

Något som har väckt stor uppmärksamhet på sistone är konflikten mellan Kina och Taiwan. Kina och Xi Jinping har sagt att Taiwan aldrig kommer att bli självständigt, utan tvärtom ska återförenas med Kina, även om det kräver ett militärt angrepp.

Jens Stoltenberg menar att Nato måste göra allt för att dämpa spänningen mellan länderna.

– Kina har vid ett flertal tillfällen hotat Taiwan de senaste månaderna. Vi måste se till att sänka tonläget och söka samtal för att undvika en militär konflikt.

Klicka på klippet för att höra mer från Jens Stoltenberg och se mer i Utrikesbyrån: Vinnarskallen, ikväll på SVT play från kl 19.30 eller i SVT2 21.45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet