Susan Ritzén om kontakten mellan Nord- och Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit nedstängd under knappt två år återupptog Nord- och Sydkorea under onsdagen kontakten via en så kallad het linje, för att kunna prata direkt med varandra. – Det här gör ju att spänningarna lättar något, säger SVT:s Asienkorrespondent Susan Ritzén.

Beslutet att öppna kommunikationskanalen mellan länderna kom på order från Nordkoreas ledare Kim Jong-un och välkomnades omgående av en talesperson för den Sydkoreanska regeringen.

Varade i 20 minuter

Det första samtalet ägde rum vid halv åtta-tiden i morse svensk tid och ska ha varat i omkring 20 minuter, enligt TT.

– Den här var samtal av mer teknisk karaktär, eftersom telefonlinjen inte varit öppen på ett par år ringde man för att kontrollera att allt fungerade, säger SVT:s Asienkorrespondent Susan Ritzén.

Samtal om vinter-OS

Huvudanledningen till att man öppnat den heta linjen är det vinter-OS som startar i Pyeongchang om en månad.

Kim Jong-un har tidigare öppnat för att skicka en nordkoreansk OS-trupp över gränsen och under tisdagen skickade Sydkorea en inbjudan om att inleda högnivåsamtal mellan länderna just med anledning av de väntande vinterspelen.

Susan Ritzén ser positivt på att relationen mellan länderna nu tycks öppnas upp något efter att ha varit iskall under ett par år.

– Det finns skäl att vara optimistisk, det här gör ju att spänningarna lättar något. Den här kontakten är betydelsefull och kan bli en kanal för att diskutera inte bara OS, utan även andra saker.

Risk för eftergifter mot Nordkorea

Samtidigt är kontakten inte helt oproblematisk, säger hon. Sydkoreas president Moon Jae-in gick till val på att förbättra relationerna med grannen i norr och ser sannolikt tinade relationer som en prestigevinst – men frågan är till vilket pris.

– Problemet med att Jae-in investerat så mycket i den här relationen är ju risken att han är beredd att kompromissa för mycket med Nordkorea, säger Susan Ritzén.

En sådan kompromiss skulle till exempel kunna handla om Sydkoreas relation med USA.

– Det är ju inte otänkbart att man från nordkoreas sida villkorar ett OS-deltagande. Man kanske försöker pressa Sydkorea när det gäller framtida militärövningarna med USA exempelvis, säger hon.

Heta linjen mellan Nord- och Sydkorea

Den heta linjen mellan regeringarna i Pyongyang och Seoul har stängts och öppnats ett flertal gånger sedan den upprättades 1972.

Nordkorea stängde linjen 1976 sedan nordkoreanska trupper dödat två amerikanska soldater i ett bråk om beskärningen av ett träd i Panmunjom, men öppnades 1980 när länderna bestämde sig för att regeringarnas premiärministrar skulle hålla samtal.

Nordkorea stängde återigen linjen 2010 när Sydkorea införde handelssanktioner mot Nordkorea efter sänkningen av en sydkoreansk korvett.

Linjen återöppnades 2011 och överlevde i ytterligare två år. Senast linjen var aktiv innan dagens samtal var i februari 2016.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.