Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ibland stannar allt arbete av” – Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent om det pågående räddningsarbetet, på plats i Turkiet. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

SVT:s korrespondent: ”Anhöriga sköter räddningsarbetet”

Uppdaterad
Publicerad

I den hårt drabbade staden Iskenderun gräver privatpersoner med sina bara händer i hopp om att hitta sina anhöriga vid liv under rasmassorna av kollapsade byggnader.

– Ibland stannar allt arbete av, varpå de skriker: ”Tysta, tysta!”. Då tror de att de hört en röst under rasmassorna. Så det finns fortfarande hopp om att hitta överlevande, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Hamnstaden Iskenderun i provinsen Hatay i sydöstra Turkiet, som ligger ett 30-tal mil från de värsta skalvens epicentrum, drabbades hårt i måndagens jordbävning.

Många av de närmare 200 000 invånarna i staden har fått se sina bostäder kollapsa, och nu pågår ett intensivt arbete för att hitta överlevande under rasmassorna.

– En kvinna berättade att hennes barn finns under rasmassorna. Hon berättade att hon hade varit här i två dagar, utan att sova, säger Samir Abu Eid som befinner sig på plats i Iskenderun tillsammans med fotograf Salim Alsabbagh.

Abu Eid berättar att de hjälpteam som har skickats ut för att bistå räddningsarbetet i de drabbade områdena ännu inte nått Iskenderun.

– Det är privatpersoner, anhöriga, som sköter det här räddningsarbetet. Jag har inte sett ett enda räddningsteam. Där vi befinner oss har man i dag protesterat och varit väldigt kritiska mot att ingen hjälp har kommit, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En känsla av ilska och förtvivlan mötte SVT:s team bland rasmassorna i Turkiet. Foto: SVT/Salim Alsabbagh

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet