SVT:s Ausi Petrelius är bara kilometer från den mest brandhärjade delen av Portugal: ”Det regnar askflagor”. Foto: TT/SVT

SVT:s reporter på plats i Portugal: ”Det regnar askflagor”

Uppdaterad
Publicerad

64 personer har dött i skogsbranden i Portugal. SVT Nyheters reporter Ausi Petrelius befinner sig i Portugal, i det område där skogsbranden rasar som värst.
– Runt omkring mig brinner det, nu kommer lågorna väldigt nära, säger hon.

64 personer är bekräftat döda i en av de värsta skogsbränderna i modern tid i Portugal. Människor som försökt fly fastnade i sina bilar och brändes ihjäl.

SVT Nyheters reporter Ausi Petrelius befinner sig i Portugal, precis i det område där bränderna rasar, och säger att även om skogsbränder är vanliga är portugiserna chockade över omfattningen på branden som rasar.

– Jag har tagit mig ungefär så nära man kan komma branden där den rasar som värst, ungefär en kilometer bort i området. Runtomkring mig brinner det,  säger hon och berättar att det ryker och kommer upp lågor på flera platser.

LÄS MER: Dödstalet stiger

Ett stort medieuppbåd har tagit sig till platsen och samtliga som SVT Nyheters reporter talat med uppger att det här är exceptionellt.

– Att det är så många döda och skadade är en stor sak. Och de flesta här känner någon från distriktet. Man har inte sett något sånt här på femtio år.

”Fyller bilar med vatten och bullar till brandmännen”

Till hjälpcentret i staden Avilar, ungefär fyra kilometer från eldhärden, strömmar invånare för att hjälpa till att få ut vatten och bullar till de hundratals brandmän som bekämpar elden.

Här är stämningen tryckt och många sitter på trottoarerna och försöker att få kontakt med familjemedlemmar och vänner. Några gråter.

– Ingen hade väntat sig en brand med av dimensioner. Så fort jag fick reda på omfattningen igår eftermiddag åkte jag hit till hjälpcentret i Avelar för att hjälpa till på alla sätt vi kan, säger Lisbeth Ferriera, volontär på hjälpcentret, till SVT Nyheters reporter.

– Jag tror inte att någon jag känner har omkommit men jag vet att flera vänner har förlorat sina hus. Det är fruktansvärt. Nu fyller vi bilar med vatten och bullar till brandmännen, våra hjältar.

Torrt och starka vindar

Myndigheterna utgår från att branden orsakades av en blixt under lördagens storm. Att det är så torrt i markerna i kombination med den hårda vinden har gjort att branden spridit sig okontrollerat.

– Väldigt många motorvägar är avstängda, det är ganska tomt i byarna och på vägarna här, säger Ausi Petrelius.

Hon berättar att hon och några vänner satt på en uteservering i går kväll när det plötsligt började regna stora askflagor.

– Vi förstod inte att det var kopplat till skogsbranden, vi trodde att det brann i närheten. Då hade vi fortfarande inte fått någon uppfattning om hur stort det här är, berättar hon.

Trafikpolisen stoppar trafikanter på väg söder ut. Motorvägen A13 är avstängd. Foto: Luis Filipe Rocha

LÄS MER: Dödssiffran stiger

Vanligt med skogsbränder

Det inte är ovanligt med skogsbränder i Portugal.

– Det är väldigt torrt. När vi flög in över Lissabon i går la vi märke till hur torrt det är i markerna. Men det är ovanligt att det är så många döda och skadade.

Intervjun avbryts av att lågorna kommer allt närmare där hon står.

– Nu kommer branden väldigt, väldigt nära här, jag måste avbryta intervjun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Portugal

Mer i ämnet