Tiotusentals i protest i Madrid på söndagen. Foto: VICTOR LERENA/EPA/TT

Tiotusentals i protest mot benådning av katalanska ledare

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens regering kan komma att benåda tolv av de ledare som dömdes för att ha anordnat Kataloniens folkomröstning om självständighet 2017. Men benådningarna delar spanjorerna och på söndagen samlades tiotusentals personer i Madrid för att protestera mot planerna.

Protesterna bröt ut efter att Spaniens biträdande premiärminister Carmen Calvo i en intervju med La Vanguardia som publicerades på söndagen uppgett att regeringen är ”nära” att fatta beslut om benådningarna.

Den ogiltigförklarade omröstningen om självständighet för Katalonien, som ägde rum i oktober 2017, är fortfarande en infekterad politisk fråga som delar landet. Enligt en opinionsundersökning som publicerades på söndagen är 63 procent av spanjorerna emot att ge amnesti till de tidigare ledarna medan 25 procent är för och 6 procent ställer sig neutrala.

– Vi måste stoppa det här nu, för att benådas måste du visa ånger och det har inte separatisterna gjort, säger affärsmannen Carlos Bandecha, som deltar i protesterna i Madrid, till Reuters.

Fleråriga fängelsestraff

Enligt polisen i Madrid deltar så många som 126 000 personer i protesterna. Landets nationella polismyndighet uppger dock att siffran ligger på 25 000.

Stora delar av den politiska oppositionen delar missnöjet mot regeringens planer och med bland söndagens demonstranter finns både konservativa Partido Popular, högerextrema Vox och mittenpartiet Ciudadanos.

De tolv katalanska ledare som eventuellt kan komma att benådas dömdes av Spaniens högsta domstol i oktober 2019. Nio av dem fick fängelse i mellan nio och tretton år. Ytterligare tre befanns skyldiga, men slapp fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.