Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan sanktionerna stoppa kriget? Hör Torbjörn Becker på Östeuropeiska institutet svara på tre frågor om sanktionerna på Ryssland.

Torbjörn Becker: Då kan vi se effekten av sanktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska ekonomin står pall – trots hårda sanktioner.

Men Torbjörn Becker på Östeuropeiska institutet menar att det är först i år vi kommer se effekten av sanktionerna som infördes i fjol.

– Rysslands BNP kan falla fem till tio procent under 2023, säger han.

Den 24 februari klubbade EU:s medlemsländer igenom ett sanktionspaket som bland annat innefattar skärpta exportrestriktioner för teknologi. Åtgärder riktas också mot individer och organisationer som sprider rysk propaganda. Sanktionspaketet blir EU:s tionde sedan Putin inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari 2022.

Torbjörn Becker, chef för Östeuropeiska institutet på Handelshögskolan i Stockholm, menar att det pristak som har införts på rysk olja, tillsammans med de olika sanktionerna mot Ryssland kommer leda till att 2023 blir ett betydligt tuffare år för Ryssland ekonomiskt.

– Det kommer märkas betydligt mer i år, säger han.

Se mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet